L'Eurocambra ha reclamat a la Comissió Europea que emeti una avaluació "abans que acabi el novembre" per aclarir si Espanya i altres estats membres compleixen les condicions per continuar utilitzant programes d'espionatge com Pegasus. Alhora, el Parlament Europeu ha lamentat que la investigació sobre l'ús de Pegasus a l'Estat espanyol quedés desestimada per la falta de cooperació d'Israel. En una resolució adoptada aquest dijous al ple d'Estrasburg —amb 425 vots a favor, 108 en contra i 23 abstencions—, els eurodiputats han criticat la manca d'acció de l'executiu comunitari per frenar "l'abús" d'aquestes eines arreu del continent. Més enllà d'Espanya, on s'ha donat l'ús del programa espia contra l'independentisme català en el marc del Catalangate, Xipre, Grècia, Hongria i Polònia també han vist com s'hi ha escampat aquesta pràctica. El Parlament Europeu també ha mostrat "preocupació" perquè puguin donar-se nous casos en països com Alemanya.

En el text aprovat, l'Eurocambra lamenta que, malgrat que la comissió d'investigació sobre l'ús de Pegasus va demanar canvis legislatius, la Comissió Europea "encara no ha presentat un pla sobre com respondre a les amenaces plantejades per a les persones i la democràcia". És per això que els eurodiputats insten a l'executiu a emprendre "les mesures necessàries" i demanen l'elaboració d'un informe en els pròxims set dies. De fet, el Parlament fa referència a nous casos d'espionatge detectats recentment a Europa i subratllat que "el marc legal actual no és suficient per prevenir excessos".

La resolució, a més, fa explícita la preocupació dels eurodiputats per la venda de programes espia produïts a la Unió Europea a règims "repressius". El text fa referència a l'empresa francesa Nexa Technologies, que ha comercialitzat el seu programa Predator a governs com el d'Egipte, Vietnam o Madagascar, així com a la petició d'investigació a Irlanda sobre el paper del grup Intellexa en la venda d'aquests 'softwares'.

Una investigació "completa, justa i efectiva" a Espanya

Aquest juny, el Parlament Europeu ja va aprovar un text en el qual va reiterar la petició a Espanya de portar a terme una investigació "completa, justa i efectiva" dels casos d'espionatge, com el del Catalangate. Els eurodiputats van donar llum verda de forma àmplia a les recomanacions elaborades pel comitè que ha abordat durant un any i mig els casos d'espionatge amb programaris com Pegasus a la UE. En l'apartat de recomanacions a Espanya, els eurodiputats reclamaven a les autoritats aclarir l'espionatge als 65 dirigents independentistes que van ser espiats, fins i tot, els 47 que no han estat reconeguts pel CNI. El text també instava l'Estat a cooperar amb els tribunals per donar una "reparació legal" a les víctimes i garantir que hi hagi "investigacions judicials imparcials", que es facin sense retard i amb recursos suficients.