Pere Aragonès ha agraït a l'Eurocambra l'aprovació de l'informe de Pegasus, en la línia que ja es van expressar aquest dilluns el Govern i ERC. El president de la Generalitat ha celebrat el document aprovat pel Parlament Europeu per "l'oportunitat" de denunciar "la vulneració" de drets patida per les víctimes del Catalangate, tal com ha expressat aquest dimarts en un discurs amb motiu del Dia d'Europa davant dels representants de les institucions europees a Barcelona. Així doncs, Aragonès ha dit que Pegasus "no és un cas tancat": "La prova és que s'ha fet un pas més per denunciar aquest cas d'espionatge i exigir transparència i cooperació amb la justícia de totes les institucions".

Recordem que aquest dilluns l'Eurocambra ha aprovat (amb l'abstenció de Carles Puigdemont) un informe que demana a l'estat espanyol "donar un accés adequat" a l'autorització judicial emesa pel Tribunal Suprem al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) per a l'espionatge, així com ha exigit les autoritats espanyoles a investigar de manera "completa, justa i efectiva" tots els casos denunciats. És així com la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha urgit el govern espanyol a "reaccionar" davant de les peticions d'una "investigació justa" per part de la Unió Europea. També ha recordat que és "inacceptable que en una suposada democràcia es violin drets fonamentals a través de l'espionatge massiu". "No només ho diem nosaltres, també ho diu el Parlament Europeu", ha afegit.

La UE, l'espai d'acció política de Catalunya

Amb motiu del Dia d'Europa, Aragonès ha defensat que la UE (amb la Mediterrània) és "l'espai natural d'actuació" política de Catalunya — on es troben els reptes i compromisos compartits entre els diferents països i regions. "Les institucions europees, en el marc institucional europeu, ens han ofert sempre un camí per enfortir els drets individuals i les condicions de vida col·lectiva, i volem agrair al Parlament Europeu que hagi aprovat aquest informe", ha dit. El president també ha fet valdre la feina "ben feta, seriosa i, també, quan cal, discreta" del Govern per "reforçar" les relacions amb les institucions europees i el conjunt dels estats membre. És a dir, que Catalunya vol ser un "soci fiable" de la UE i que una de les "prioritats" de l'executiu català ha sigut "reforçar i enfortir la interlocució directa amb els màxims representants europeus". En definitiva, que ha defensat "l'europeisme de la societat catalana" i el seu "compromís democràtic".

A l'acte institucional hi han assistit tant el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; com la consolessa general honorària de Suècia, Sofia Gelia. Szapiro ha advocat per una UE "més forta" per "poder ajudar sense descans" Ucraïna i ha assenyalat que, "sense aquesta solidaritat europea, Europa no és Europa". Finalment, Gelia ha valorat positivament la presidència del Consell de la UE per part de Suècia (que serà rellevada per Espanya al juliol) i ha remarcat el "lideratge en la transició verda a escala mundial" del bloc comunitari. A Barcelona, les institucions europees han celebrat el Dia d'Europa amb el desplegament d'una gran bandera a plaça Sant Jaume.

Bandera Europa placa Sant Jaume, Barcelona / ACN
Les institucions europees a Barcelona celebren el Dia d'Europa amb el desplegament d'una gran bandera a plaça Sant Jaume / ACN

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro; i la consolessa general honorària de Suècia, Sofia Gelia / ACN