Euroactiv, el mitjà especialitzat en política europea amb seu a Brussel·les, ha advertit que el denominat efecte Illa a les eleccions catalanes "es pot esfumar" a causa de la solidesa que presenten els independentistes en aquests comicis. Recorda que algunes enquestes, com la del CEO, apunten que el fins ara ministre de Sanitat "només" podria aspirar a la tercera posició, lluny de les expectatives inicials.

"A Catalunya, l'efecte Illa tan esperat pel PSOE i pel govern central de Madrid té el risc d'esfumar-se a causa de la força dels independentistes", assegura.

Euroactiv recorda que només una enquesta, la del CIS, ha situat clarament els socialistes en primera posició, amb una forquilla entre 30 i 35 diputats. Però els altres sondejos no han secundat aquesta visió.

Euroactiv

"Eleccions cara a cara a Catalunya. Es quedarà en res l'efecte Illa?", titula Euroactiv

El mitjà apunta que si guanyen els independentistes, pot haver-hi una represa del conflicte amb l'Estat, en al·lusió a una hipotètica presidència de Laura Borràs. I apunta que comença a créixer la preocupació a Madrid. "Ara a la capital espanyola s'especula sobre què faran els independentistes catalans si guanyen les eleccions. Temen que les eleccions tornin a dividir la població de Catalunya entre independentistes i no independentistes", afirma. La suposada divisió de la població era un dels arguments utilitzats per l'unionisme durant el referèndum de l'1-O.

Euroactiv ha recordat que Borràs ha anunciat que "reactivarà la declaració d'independència que Carles Puigdemont va congelar el 2017 [en espera de diàleg], si guanya la presidència i els partits independentistes superen el 50% dels vots".

Explica que actualment Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín són eurodiputats i tenen immunitat, encara que està pendent el suplicatori del Parlament Europeu. I afegeix que Espanya va negar "de forma il·legal" l'escó europeu al president d'ERC, Oriol Junqueras, quan el Tribunal de Justícia Europeu va dictaminar que tenia immunitat.

Salvador Illa i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han coincidit avui a reclamar un "finançament autonòmic just" perquè "les comunitats generadores de riquesa no es vegin perjudicades". En un diàleg entre els dos emmarcat en la campanya electoral, Illa ha assegurat que Catalunya "tornarà a les taules" on es discuteix sobre finançament. "Serà un debat incòmode, però s'ha de produir", ha afirmat. El cap de llista del PSC ha lloat "la diversitat d'Espanya", i ha insistit que "no ha ajudat gens a Catalunya una idea d'Espanya monolítica i homogènia" que "no ha tingut una actitud d'empatia amb Catalunya". El candidat s'ha emmirallat en la gestió de Puig per presidir la Generalitat si guanya les eleccions.