Els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños al·legaran davant el jutjat de Madrid que els investiga per un presumpte delicte de desobediència en no respondre a les preguntes de VOX en el judici del procés que van exercir el "dret a l'objecció de consciència".

Els dos exdiputats han comparegut avui en una roda de premsa conjunta i han explicat que acudiran en dates diferents a declarar en fase d'instrucció davant el Jutjat d'Instrucció número 10 de Madrid, que investiga els fets després que el Tribunal Suprem li remetés la negativa de tots dos a contestar als lletrats de Vox en el judici als líders independentistes.

Reguant acudirà al jutjat el dia que està citada per fer-ho, el proper dia 25 de febrer; i Baños ho farà per videoconferència més endavant, el 18 de març, pel fet que no pot acudir el dia previst per "motius laborals", segons ha explicat ell mateix en la roda de premsa.

"Negar-nos a contestar VOX va ser fer front al feixisme i ho considerem un exercici d'objecció de consciència en el qual basarem la nostra defensa", ha explicat Reguant en la seva intervenció.

No obstant això, la legislació espanyola no preveu la possibilitat de l'objecció de consciència en el moment de declarar en un judici, ja que l'article 31 de la Constitució només permet objectar de fer el servei militar i de practicar avortaments, en el cas dels metges.

Per a tots dos polítics, la negativa a contestar VOX era necessària per posar de manifest la vinculació entre el sistema judicial espanyol i la ultradreta: "Considerem que la presència mateixa de VOX buidava de tota legitimitat el judici". El partit antisistema ha anunciat en la roda de premsa que aprofitarà la citació judicial del dia 25 de febrer per organitzar una manifestació antifeixista a Madrid, en el marc de la declaració de Reguant.

L'incident ja va provocar fa mesos la imposició d'una multa a tots dos de 2.500 euros per part del Tribunal Suprem, que es va pagar amb el que va recollir la caixa de resistència del partit. Després de la multa, "la CUP va fer una crida als seus simpatitzants perquè contribuïssin a sufragar la sanció i en poques hores van rebre 40.000 euros", ha relatat l'exdiputada de la CUP.

Preguntats per si es plantegen estendre la desobediència a una possible condemna, Reguant i Baños han exposat que la manca d'antecedents penals en el seu haver al costat de la possible pena que preveu el Codi Penal per desobediència -de 6 mesos a un any de presó- els fa no plantejar-se aquest escenari perquè, previsiblement, la pena de presó quedaria suspesa i no haurien de complir-la.

"Només coneixem un precedent d'algú que es negués a declarar", ha explicat Reguant, el del director general de la Policia en el judici de l'11-M. "Però no ho va fer per objecció de consciència sinó per considerar que no podia donar informació confidencial, pel que en realitat no hi ha jurisprudència de cap cas com el nostre", ha conclòs