Les ambaixades a Espanya dels Estats Units (EUA), el Regne Unit, França i Portugal, entre altres països, han alertat els seus ciutadans dels riscos de viatjar a Catalunya, per les protestes al carrer contra les condemnes d'entre nou i 13 anys de presó als presos polítics per un delicte de sedició.

A la seva pàgina web, l'ambaixada de França avisa que, des del passat 14 d'octubre, "s'han realitzat manifestacions a Catalunya per protestar contra una decisió judicial que involucra separatistes catalans". L'ambaixada informa sobre els "enfrontaments" amb les forces de seguretat a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, que han fet que el transport públic s'hagi vist interromput. També recomana mantenir-se allunyat de qualsevol concentració, respectar les instruccions de les autoritats espanyoles i mantenir-se al cas dels esdeveniments, davant la perspectiva de noves accions durant els pròxims dies.

A través de Twitter, l'ambaixada dels Estats Units a Espanya avisa de les concentracions previstes aquesta setmana a Catalunya i detalla que la majoria de les manifestacions es planegen al voltant de les oficines del govern espanyol.

També la seu diplomàtica britànica alerta als seus ciutadans dels incidents a Catalunya i els recomanen que siguin prudents ja que "les manifestacions que en principi són pacífiques poden intensificar-se i tornar-se violentes". A més, recorda que com a conseqüència d'aquesta situació hi pot haver problemes amb els mitjans de transport, inclosos l'aeroport i les estacions de tren.

A Portugal les autoritats han emès un avís als seus conciutadans i recomanen als que viatgin a Catalunya aquests dies que "planifiquin els seus itineraris amb antelació". És la forma, afegeixen des del Ministeri d'Exteriors, "de poder fer front a eventuals alteracions en la circulació, així com endarreriments o cancel·lacions en els transports per carretera, ferroviaris (inclòs el metro) i aeris".

Recomanen a més que els portuguesos que acudeixin a Catalunya "acompanyin els canals d'informacions oficials" per "conèixer informacions actualitzades" sobre trànsit i mobilitat, i enumeren els comptes de Twitter de Mossos, Guàrdia Urbana de Barcelona i Renfe, entre d'altres, com a canals d'informació a consultar.

Fins ara han estat detingudes 97 persones pels incidents, dels quals quatre són ja en presó preventiva per ordre judicial, ha informat aquest dijous en roda de premsa el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. A més, 194 agents van quedar ferits en els xocs.

Comerciants, sector turístic i patronals han advertit de les greus repercussions que poden tenir els disturbis, especialment a Barcelona, per a la imatge de la ciutat, l'arribada de turistes i per al conjunt de l'activitat econòmica.