El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya ha acollit avui la presentació d'un informe sobre el dret d'autodeterminació de Catalunya, encarregat per Esquerra Republicana de Catalunya. L'estudi, elaborat per destacats experts en Dret Internacional, ha estat presentat pel cap de l'equip, Marc Weller, professor de dret internacional i estudis constitucionals internacionals a la universitat de Cambridge, un home que té molta experiència com a mediador de l'ONU en negociacions de pau internacionals al Iemen, a Myanmar, a Kosovo i a Sudan. També han vingut a presentar l'estudi John Dugard, professor sud-africà de dret internacional, especialitzat en dret públic internacional; Richard Falk, professor emèrit de dret internacional a la Universitat de Princeton; i Ana Stanic, advocada eslovena especialista en dret comunitari i acords internacionals entre estats. Tots ells afirmen ser experts independents en Dret Internacional i asseguren que el seu criteri és autònom dels que han encarregat l'estudi. Aquest informe serà publicat pròximament.

estudi autodeterminació. Isaac Salvatierra

D'esquerra a dreta: Ana Stanic, Marc Weller i John Dugard. Foto: Isaac Salvatierra.

La cosa, de ben segur, no acabarà aquest diumenge

No hi ha prohibició

L'eix central de les conclusions d'aquest estudi és que no hi ha cap prohibició, a nivell de dret internacional, respecte a l'autodeterminació i a la independència, fins i tot unilateral. És una conclusió a la que han arribat per unanimitat. Malgrat tot, adverteixen al poble de Catalunya que és probable que altres Estats no admetin la seva independència. John Dugard apunta que per ser un Estat de dret cal el reconeixement dels altres Estats, i que això és el que permet formar part d'organitzacions internacionals. I avisa, amb els altres membres de l'equip, en que això pot ser un procés difícil i llarg, i que en qualsevol cas prendrà temps.

El dret internacional no prohibeix una declaració unilateral d'independència

Sis conclusions

L'estudi té sis conclusions principals. La primera i principal és que el Dret presenta alguns dubtes sobre la declaració unilateral d'independència d'un Estat, per influència dels Estats constituïts (molts dels quals no reconeixen el dret de proclamar la independència); per això ens hem de remetre no al marc referencial d'una Constitució, sinó al Dret Internacional. I segons els experts, el Dret Internacional no prohibeix una declaració unilateral de independència, el que prohibeix és una ingerència d'un Estat extern per separar una part d'una entitat estatal (però això no s'aplica a una part d'un Estat). Això no implica que el dret positiu reconegui el dret a que Catalunya proclami la seva independència. El dret a l'autodeterminació s'aplica sense problema als territoris colonials, generalment separats de la metròpoli. Weller ha reclamat que en qualsevol cas el govern espanyol ha de reaccionar de forma "genuïna" davant l'expressió clara dels catalans respecte a l'autodeterminació. Per a Weller Catalunya acompliria tots els requisits per ser un Estat si hi ha un referèndum en què el poble de Catalunya s'expliqui de forma clara, i si el govern català, posteriorment, aconsegueix demostrar el control sobre el seu territori.

Richard Falk: Catalunya està guanyant la batalla de la legitimitat

Davant la prohibició

L'informe apunta que la prohibició del referèndum per part del govern central no fa sinó augmentar la legitimitat d'aquest. Ara bé, en qualsevol cas caldria haver-hi una negociació genuïna entre les dues parts abans d'arribar a la proclamació unilateral d'independència. Richard Falk apunta que en bona part l'autodeterminació depén de la lluita per la legitimitat. I apunta que Catalunya està guanyant la batalla per la legitimitat en un procés sense violència i mantenint un perfil clarament negociador. Un comportament que contrasta amb l'actitud del govern espanyol, que basa les seves accions en la coacció i la repressió. Aquest procés afavoriria a mig termini a Catalunya. Els autors de l'informe apunten que passi el que passi l'1 d'octubre, serà un moment cabdal en el procés de lluita per la legitimitat.

Des del punt de vista del dret internacional, l'Estat no pot ignorar el desig d'autodeterminació

Altres vies

Weller ha apuntat que si l'Estat bloqueja la possibilitat de l'expressió popular mitjançant el referèndum, caldrà buscar altres vies. El referèndum és la via principal, però si el govern no ho permet n'hi ha d'altres. Una d'elles seria convocar unes eleccions autonòmiques amb el programa bàsic el tema de l'autodeterminació. L'altra seria la convocatòria de manifestacions populars que deixessin clara l'adhesió massiva a la independència. Ara bé, els autors de l'informe adverteixen que els organismes internacionals difícilment intervindran si no hi ha violacions greus i evidents dels drets humans. En qualsevol cas, adverteixen que, de ben segur, "la cosa no acabarà aquest diumenge".