La ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, contempla la tesi que l'independentisme ha crescut en els darrers anys perquè l'Estat hauria deixat de ser vist com a necessari i propi per part de la ciutadania de Catalunya. Segons ha pogut saber El Nacional, rere les múltiples visites de Santamaría a Barcelona en el marc de l'Operació Diàleg hi ha una voluntat de "fondre's en l'ambient, estar presents i fer-se necessaris", en una ofensiva que vagi del mitjà al llarg termini. Per això, part de la seva tasca anirà orientada a desfer aquesta imatge, i projectar la idea que "Estat som tots", com ella mateixa deia fa uns dies.

Com explicava aquest diari, Santamaría repetirà aquest dimecres el viatge de fa unes setmanes, quan va assistir a l'entrega de premis del Foment del Treball amb el rei Felip VI, i més tard a la presa de possessió del nou delegat del Govern espanyol, Enric Millo. "En poc més d'un mes, ja hi ha anat tres cops", destaquen fonts de la seva màxima confiança, en un intent de donar dimensió als gestos de la vicepresidenta, com a aval de les seves paraules. Ja ho va dir Rajoy en la cerimònia d'investidura: l'estabilitat política i Catalunya són una prioritat per a la legislatura.

Aquest cop, però, l'agenda de la vicepresidenta serà privada i es trobarà amb col·lectius de l'empresa i la societat civil. No serà el primer contacte d'aquest tipus. Com va explicar El Nacional, Santamaría va assistir fa un mes a un esmorzar de l'empresari català Luis Conde, fundador de la companyia Seeliger y Conde, a l'hotel Ritz de Madrid. Conde s'autodefineix com a "possibilista", és a dir, una Tercera Via en la relació entre Espanya i Catalunya. "Us diran que volen la independència, però no deixeu de fer-los ofertes, i sobretot, compliu-les," els va avisar Conde llavors.

En aquest context, la número dos del Govern central no s'obrirà a la solució desitjada pel sobiranisme al conflicte, perquè ja parteix d'una premissa: fins i tot una reforma de la Constitució preservarà la unitat d'Espanya. De moment, Santamaría vol que la seva presència "deixi de ser notícia", i fer contactes més enllà dels actes politicoinstitucionals. "No cal més que una taula, una cadira i un endoll", diuen les fonts sobre el despatx que la vicepresidenta va inaugurar a la delegació, amb la intenció d'exhibir voluntat de trepitjar carrer, cosa que Rajoy havia descuidat.

Part de la proposta política damunt la taula, com es va veure en la batussa amb el líder del PDECat al Congrés, Francesc Homs, és abordar els 45 punts del "45+1" –que és com li diuen en privat a la Moncloa als 46 punts del president Carles Puigdemont, en què l'1 és el referèndum i rebutgen perquè creuen que "no es poden resoldre discrepàncies polítiques complexes amb un tipus test"–. La vicepresidenta diu que hi està treballant en relació amb la resta, sobretot, en Rodalies. "La legislatura anterior era d'emergència, teníem una crisi", es defensen fonts de vicepresidència sobre la desinversió en general a Catalunya.

Puigdemont i Junqueras

Part del "fer-se necessaris" passa per elaborar una Conferència de Presidents Autonòmics operativa, que deixi de ser una trobada "protocol·lària". Rajoy ha d'enviar-los la carta els propers dies i la comissió preparatòria hauria de ser prèvia al gener, que és quan serà la reunió. La número dos de l'executiu espanyol pensa que si aquesta és "suficientment important", el president català no podrà negar-se a assistir-hi. No hi ha previsió a la Moncloa, però, de quin escenari s'obrirà, si la Generalitat manté la voluntat de no ser-hi, a causa dels incompliments de l'Estat.

De fet, el finançament és un dels principals elements amb què Santamaría diu voler arribar a una entesa en la reunió amb el conseller d'Economia i vicepresident Oriol Junqueras. I en l'entorn privat, la número dos de l'executiu reconeix la "bona sintonia" amb Junqueras. Encara no hi ha res tancat sobre la seva trobada, sobre la qual el polític català va enviar una carta fa unes setmanes, però aquesta reunió podria ser a mitjan gener. Alhora, fonts del Ministeri d'Hisenda es congratulen de les previsions de reducció de dèficit que s'esperen per a les finances catalanes.

Mentrestant, el Govern espanyol mira ara de donar una imatge d'intransigència a la Generalitat. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va lamentar dilluns que "referèndum sí o sí no sembla d'algú que vulgui dialogar". Ara bé, la maquinària judicial tampoc s'aturarà, perquè Catalá està esperant que els Pressupostos catalans s'aprovin per impugnar-los. Al seu torn, fonts de Justícia també descarten que es pugui arribar a un acord polític que freni el rodet dels tribunals per als representants catalans que ara es troben encausats, en relació amb el procés sobiranista.