El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha qüestionat aquest dissabte la fortalesa del govern de Pedro Sánchez, assegurant que no posaria la mà al foc perquè el socialista pugui esgotar els quatre anys de legislatura. Si bé ha posat en dubte l'executiu, ha reconegut que "tampoc apostaria al cent per cent que no aguantarà". Així ho ha afirmat Esteban en un acte a Irun (Guipúscoa), acompanyat de candidats del seu partit a les eleccions basques del 21 d'abril, després de les paraules del president del govern espanyol d'aquest divendres, que va afirmar que "hi ha govern per estona" i que, després de l'acord sobre la llei d'amnistia, "seran quatre anys més de govern progressista, malgrat qui li pesi".

De fet, el membre del PNB ha assenyalat que es tracta d'una "legislatura complicada" i que la duració del govern dependrà de si s'aconsegueixen tirar endavant els pressupostos. Segons Esteban, si els aproven, "probablement haurà garantit dos anys de legislatura". "Això és molt llarg i en quatre anys hi pot haver factors que en aquests moments ni sospitem que poden complicar la legislatura", ha afegit. Tot i això, ha confiat que Sánchez serà "prou intel·ligent" i, en aquesta línia, ha recomanat que no remeti al Congrés "mil projectes de llei" en què poden sorgir "diferències" entre els seus potencials socis parlamentaris. Així, ha insistit que si no pacta abans aquests acords, seria "un suïcidi enviar-los" a la seva tramitació i ha recordat que ara ve "una cosa que és molt important" com és la negociació pressupostària.

Aitor Esteban, sobre els pressupostos del govern espanyol

El portaveu del PNB al Congrés, que ha admès que la legislatura "hauria naufragat" sense l'acord al voltant de la llei d'amnistia, ha mostrat els seus dubtes sobre si el govern espanyol podrà presentar uns pressupostos "ara o ja de cara a l'any 2025". "Si se li vol donar continuïtat a una legislatura això és necessari i aquí calen els vots de tots i ens haurem de posar a negociar i posar-nos d'acord", ha remarcat. En aquest sentit, ha reconegut que estan en converses amb l'Executiu, però que queda "un bon tros" per arribar a un acord. "El govern espanyol hauria de ser conscient que hauria de portar les coses força lligades, veure com està amb uns grups i amb altres, i quan tingui seguretat llançar-los, ja que no per molt córrer la cosa sortirà millor, al revés", ha assegurat.

Què diuen les enquestes de les eleccions basques?

El pròxim 21 d'abril se celebraran les eleccions al País Basc i, segons una enquesta d'Electomanía per El Español, EH Bildu aconseguiria la victòria, amb 28 diputats, 7 més que en les eleccions de 2020. Amb aquest resultat la formació de l'esquerra abertzale es convertiria en la força més votada, seguida de ben a prop del PNB, els quals obtindrien 27 escons, perdent quatre representants. Amb aquests resultats, cap de les dues formacions podria governar en solitari, ja que la majoria se situa en els 38 representants. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!