Els Estats Units han felicitat aquest 12 d'octubre l'Estat espanyol i han defensat una "Espanya forta i unida". En un comunicat, el secretari d'Estat Rex W. Tillerson ha indicat que els EUA i Espanya són "grans amics i aliats propers". "La profunda relació entre els nostres pobles és una base forta per a una cooperació duradora", ha dit Tillerson. El text, molt protocol·lari, s'ha fet públic en coincidència amb la festa nacional espanyola i només dos dies després de la declaració d'independència suspesa del president Carles Puigdemont.

El secretari d'Estat ha insistit que "els Estats Units i Espanya són grans amics i aliats propers", i ha recordat la recent visita del cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a la Casa Blanca, on es va reunir amb el president nord-americà, Donald Trump, fa tot just dues setmanes. "Com va dir el president Trump a la seva reunió del 26 de setembre amb el president Rajoy, la profunda relació entre els nostres dos pobles és una base sòlida per a una cooperació duradora", ha afegit el responsable de la diplomàcia nord-americana.

"Els nostres llaços, la cultura i el comerç es remunten a molts segles i es continuen aprofundint. Som aliats i socis en els esforços per contrarestar el terrorisme, millorar la seguretat global, donar suport a la prosperitat econòmica i garantir que les persones de tot el món puguin viure en llibertat i pau ", ha insistit.