El govern espanyol ha replicat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no té la potestat de condicionar el format de la compareixença que vol fer al Congrés. L'equip de Mariano Rajoy reacciona així a la carta que Puigdemont ha enviat a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en la qual li demana comparèixer a la cambra baixa espanyola per fer un debat sobre el referèndum, però sense votació.

El govern espanyol ho ha anunciat en un comunicat responent a la carta que Puigdemont havia dirigit al Congrés, en concret a la seva presidenta. D'aquesta manera, l'executiu s'ha avançat fins i tot a la resposta oficial de cambra legislativa, ja que, a hores d'ara, només havien transcendit unes ambigües declaracions de fonts parlamentàries assegurant que estudiarien la proposta. El govern espanyol justifica la intromissió al·legant que la institució "va proposar en el seu dia aquesta iniciativa".

Postura erràtica

Al text, l'Estat celebra que Puigdemont hagi "rectificat" pel que fa a explicar-se al Congrés, però li recorda que qui decideix el format és precisament la cambra i que "no pot posar obstacles" a que els diputats expressin la seva opinió "a través d'una votació parlamentària".

"Precisament, és la forma en què els legítims representants de la sobirania nacional expressen la posició política sobre els assumptes que afecten el conjunt del poble espanyol", expliquen.

Titllant la postura de Puigdemont d'"erràtica", insisteixen que el president català expliqui al Congrés la via unilateral, així com també la Llei de Transitorietat i totes les decisions que té previst prendre "si l'Estat no s'avé a complir les seves exigències".