El retorn del Pazo de Meirás no sortirà de franc. L’Audiència de La Corunya ha confirmat que la propietat de l’immoble i les finques adjacents són propietat de l’Estat, però ha determinat que l’Estat haurà de pagar als hereus del dictador les despeses que han destinat des de l’any 1975 en el manteniment i conservació de la propietat.

La secció tercera de l’Audiència dona resposta així al recurs d’apel·lació que va presentar la família Franco contra la sentència dictada el setembre passat per un jutjat de primera instància que obligava els hereus a lliurar el Pazo de Meirás a l’Estat. La resolució reconeix el dret dels sis hereus a ser rescabalats de les despeses per la conservació de l’immoble, que la sentència inicial els hi va negar.

Cap "mala fe"

Els magistrats descarten que hi hagués “mala fe” per part dels demandats perquè mai van ser requerits per l’Administració formalment perquè tornessin la propietat i assenyalen que “fa més de quatre dècades que l'utilitzen de forma pública, pacífica, ininterrompuda i en concepte d’amos”. Al parer dels magistrats no hi ha proves que certifiquen que els hereus de Franco fossin conscients que el títol de propietat del seu avi no era vàlid.

La sentència de l'Audiència considera acreditat que els hereus del dictador van fer al llarg de 40 anys “múltiples obres de rehabilitació i manteniment”, com ara els treballs per reparar els danys que va causar un incendi el 1978. Així, els magistrats consideren “obvi” que si la propietat hagués estat abandonada ara, 45 anys, estaria en estat ruïnós. La resolució no quantifica els diners que haurà de pagar l’Estat als Franco, xifra que es determinarà durant l’execució de la sentència.

Concentración dia entrega llaves Pazo Meirás al EStado EP

El 10 de desembre passat l'Estat va rebre les claus del Pazo de Meirás / EP

Propietat il·legal

Quan a la propietat, el tribunal sosté que l'immoble mai va estar a nom de Francisco Franco perquè la donació realitzada en 1938 per la Junta Pro Pazo del Caudillo en un pergamí no era "un títol hàbil" per a reconèixer la transmissió.  Així, ha acordat declarar inexistent, des del punt de vista jurídic, la donació de l'immoble i les finques realitzada en 1938 a Francisco Franco. Els jutges també han decretat nul·la, per "simulació absoluta", l'escriptura de compravenda de 1941 per la qual suposadament li van vendre a Francisco Franco l'immoble.

 

Imatge principal, el Pazo de Meirás / EP