L'Estat i el Govern estudiaran la necessitat de realitzar campanyes de promoció turística conjuntes per a Barcelona i la Costa Daurada després dels atemptats, segons ha avançat el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Santi Vila, després de reunir-se amb el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

En declaracions als mitjans a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya, Vila ha afirmat que en aquests moments, les dues administracions estan avaluant conjuntament la reacció de l'activitat turística després dels atacs, i ha constatat que pràcticament no hi ha hagut anul·lacions de reserves.

"El comportament ha estat molt positiu, pràcticament no hi ha hagut cap incidència des del punt de vista d'anul·lacions i de sol·licitud de repatriacions", ha assegurat Vila, que ha manifestat que Estat i Govern abordaran si és oportú fer campanyes conjuntes que permetin consolidar els actius turístics tant de Barcelona ciutat com de la Costa Daurada.

Ha indicat que seran els equips tècnics de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), de Turespaña i de l'Ajuntament de Barcelona els qui hauran de dissenyar quina orientació han de tenir les campanyes de promoció, pensant en la temporada d'estiu de 2018.

Ha destacat que les administracions han d'estar molt atentes als congressos i altres activitats turístiques que "encara admeten cert marge de maniobra" i podrien revisar si se celebren en una ciutat o una altra de cara a 2018 o 2019. "Aquí és on les administracions hem d'incidir més en aquestes campanyes que puguin dissuadir possibles pors i comprometre prereserves que ja estan fetes", ha argumentat.

Vila ha valorat molt positivament la "complicitat" amb el Ministeri des de les hores posteriors als atemptats, ja que ha assegurat que el contacte s'ha mantingut de forma contínua des d'aleshores.

Recuperació de reserves

El ministre de Turisme ha dit que les reserves d'avió per a Barcelona van registrar un "descens tremend" en el cap de setmana immediatament posterior als atemptats de Barcelona i Cambrils, però ja creixen per sobre del 7 %, perquè la ciutat és una "marca turística poderosíssima".

Ha assenyalat que encara és aviat per saber la repercussió que tindran els atacs en el turisme de la ciutat, però que en les reserves d'hotels, avions i paquets d'operadors turístics tenim "pràcticament total normalitat", que el fa ser "moderadament optimistes".

Ha assegurat que es continua considerant Espanya i Barcelona com un destí "segur" i que, comparada la situació amb altres ciutats en les quals hi ha hagut atemptats d'aquestes característiques, la situació de Barcelona "és molt millor". D'altra banda, el ministre ha assegurat que les reserves internacionals d'avió continuen creixent encara que de manera més alentida que abans de l'atemptat.