El Departament de Justícia ha denunciat que el govern espanyol ha decidit assumir les competències de coordinació dels equips de funcionaris dels jutjats de Catalunya, segons una ordre ministerial publicada al BOE.

El departament remarca que això implica que l'executiu de l'Estat serà a partir d'ara l'autoritat competent i establirà criteris sobre prestació de serveis essencials, dotacions de personal i presencialitat, torn d'ofici i assistència jurídica gratuïta.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ho ha titllat de "gran error" i lamenta la "imposició en lloc de col·laboració".

Justícia no comparteix ni el fons ni en la forma aquesta mesura, i la rebutja "frontal i contundentment per inoportuna i innecessària". Lamenta que s'hagi optat per la imposició en lloc de per la col·laboració, i que s'hagi pres aquesta decisió sense previ avís.

També alerta que suposa una marxa enrere en mesures de màxima prevenció del coronavirus, i que implicarà instruccions homogènies per a tots els jutjats de l'Estat, sense atenció a les especificitats de cada territori.

El departament assegura que seguirà dedicant tots els seus recursos al seu abast a minimitzar l'impacte del coronavirus entre professionals i usuaris, així com garantir els serveis essencials.