Davant l'ofensiva de l'Estat amb l'article 155, que ha cessat el Govern en ple i ha dissolt el Parlament, Esquerra Republicana crida a "consolidar aquesta República fràgil". Després de la reunió de la permanent del partit aquest dilluns, el seu portaveu, Sergi Sabrià, ha admès que no compten amb la força que voldrien. També ha avançat que, si s'acaben celebrant les eleccions del 21-D, encara que siguin un "parany", hi seran "presents" de la forma que sigui. Convertiran els comicis en una "oportunitat" per consolidar la República Catalana.

Sergi Sabrià no ha deixat clar si es presentaran o no en una convocatòria que consideren “il·legítima” i un “parany en forma d’eleccions”. No obstant això, és un parany que “cal enfrontar”, ha puntualitzat. “Hi serem presents i buscarem la millor de les fórmules per convertir-les en una oportunitat per consolidar la República”, ha sostingut. “Als catalans les urnes no ens fan por. L’Estat vol jugar a un terreny que és el nostre”.

Tampoc no ha deixat clar si, en cas de presentar-se, ho faran en solitari o en coalició. Ha defensat que les converses han d’estar obertes, “sense idees predeterminades”, i que el més important és la “unitat d’acció al voltant dels valors republicans”. També ha obert la possibilitat de mantenir converses als comuns.

El portaveu nacional d’ERC ha admès que avui la República Catalana no té la capacitat d’imposar-se a “l’ocupació il·legal de les nostres institucions” que suposa l’aplicació de l’article 155. En aquest sentit, Sabrià ha apel·lat a la “força de la gent” perquè la “raó” s’acabi imposant a la “força” de l’Estat espanyol. Ha defensat que, pels republicans, Carles Puigdemont és el president de la República, que és el "poder legítim".

Sobre la querella del fiscal general de l’Estat contra el Govern i la Mesa del Parlament, el dirigent republicà ha recordat que José Manuel Maza va ser reprovat pel Congrés de Diputats. “La normalitat que l’Estat demana a Catalunya és la repressió contra els catalans, perseguir els demòcrates, les urnes i els governs legalment constituïts”, ha denunciat.