Esquerra Republicana farà canvis en l'executiva del partit per "plantar cara a la repressió" i també per "feminitzar-lo". El partit debatrà els canvis aquesta tarda en el marc d'una reunió de l'executiva del partit i seran ratificats en un consell nacional aquest mateix dissabte.

Així ho ha anunciat la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha recordat que els canvis venen per "reforçar" la formació davant la repressió i l'ofensiva judicial que han patit alguns dels seus dirigents, molts dels quals estan a la presó, a l'exili o encausats per l'1-O.

Els canvis, però, no van en la línia d'apartar els encausats sinó de blindar-los i de fer una direcció més coral per tal de reforçar-se.

En aquest sentit, Vilalta ha assegurat que tots els canvis es faran en la "lògica de refermar" el partit i que hi haurà "noves incorporacions en llocs estratègica, per repartir responsabilitats i per cobrir mancances". A més, aquests canvis es faran també per "feminitzar el partit" i incorporar-hi més dones. De fet, totes les noves incorporacions seran dones.

En la roda de premsa d'aquest dilluns, la portaveu dels republicans també ha assegurat que entraran persones noves a la direcció del partit i que hi haurà canvis d'alguns del càrrecs, tot i que ha defensat que es mantindrà el lideratge del president del partit, Oriol Junqueras i el de la secretaria general, Marta Rovira

A més, Vilalta també ha explicat que el consell nacional de dissabte servirà per seguir treballant en la ponència estratègica del partit, que el passat mes de juny va apostar per deixar la porta oberta la unilateralitat, i que es treballaran "propostes concretes" de cara a com cal afrontar el procés a partir d'ara. 

Reforma de la Constitució

Preguntada pels periodistes, Vilalta ha valorat la proposta de reforma de la Constitució per suprimir els aforaments que ha fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'ha instat a incloure-hi el dret a l'autodeteminació.

"Si la Constitució Espanyola es pot modificar d'urgència per això, que aprofitin i introdueixin també el dret d'autodeterminació que és de consens entre la ciutadania de Catalunya", ha defensat. Tot i que Vilalta ha recordat que l'actual Constitució ja seria possible celebrar legalment un referèndum d'independència, ha demanat a Sánchez que, ja que planteja canvis, aquests serveixin també per fer "explícit" el dret d'autodeterminació dins la Carta Magna.

Finalment, sobre la substitució de diputats ordenada pel jutge Pablo Llarena, Vilalta ha recordat que els partits independentistes encara estan parlat sobre quina ha de ser l'estratègia a seguir, però ha deixat clar que per ERC és imprescindible que els diputats no perdin l'acta i que es mantingui la majoria independentista.