El diari Gara ha sortit al carrer aquest dijous amb una esquela a la seva portada.

Aquesta portada arriba l'endemà que s'anunciés l'assoliment un preacord amb la Seguretat Social per pagar el deute que arrossegava el diari Egin, tancat fa 21 anys per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, la qual cosa comportarà un desemborsament d'uns 3 milions d'euros.

El deute li va ser endossat a Gara per l'Audiència Nacional en declarar aquest rotatiu com a "successor" de Egin, l'històric diari afí a l'esquerra radical basca, clausurat per Garzón el 1998 per la seva presumpta relació amb l'entramat d'ETA. El 2009, els tribunals van resoldre a favor dels recursos contra el tancament, però ja no va ser possible reobrir ni el diari ni l'emissora associada Egin Irratia, també clausurada per Garzón.

El director de Gara, Iñaki Soto, ha explicat aquest dimecres, en una roda de premsa a la seu del diari a Sant Sebastià, que han assolit aquest preacord amb la Seguretat Social -que els reclamava 4,7 milions d'euros- per assegurar la viabilitat del diari després de 15 anys en suspensió de pagaments.

"Absolutament injust"

No obstant això, ha considerat que pagar el deute d'Egin és "absolutament injust" i constitueix un "dur cop" que la direcció del diari haurà d'"administrar amb serenitat i intel·ligència", malgrat estar convençut que es tracta d'"un espoli i un atac a la llibertat de premsa". Precisament aquest dimecres es complien vint anys de la sortida al carrer de Gara.

Les condicions del conveni de creditors a què se sotmetrà Gara són "molt dures", en paraules de Soto, ja que el diari haurà de pagar mig milió d'euros cada sis mesos "durant els propers anys", de manera que, quan finalitzi el procés, l'import abonat superarà els 3 milions d'euros.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat