Només un 21,7% dels espanyols creu que l'estratègia apropiada per a Catalunya ha de ser una política "de mà dura", davant un 71,7% que inclou el diàleg, sense matisos o combinat amb el "compliment de la llei", en la manera d'actuar davant el procés independentista.

Així ho revela una pregunta inclosa en l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), segons el qual el 36,9% opina que cal aplicar a Catalunya una política "que combini el diàleg amb el compliment de la llei", al qual se suma un 34,8% que suggereix un "diàleg".

La majoria dels enquestats pel CIS reconeix que la situació a Catalunya no influirà en el seu vot davant les pròximes eleccions, ja que el 33,2% assegura que no afectarà en "res" i el 17,9% diu que "poc", fet que suposa un 51,1%.

Catalunya repercutirà en el vot del 43% dels espanyols

A més, el CIS pregunta específicament a aquest 42,9% com creu que la situació de Catalunya repercutirà en el seu vot. Alhora, el 43,2% explica que el portarà a votar a partits "que plantegen opcions de diàleg i negociació", per contra, el 36,4% reconeix que Catalunya l'influirà "votant a partits que plantegen opcions més radicals i dures" i el 13% apunta que l'impulsarà cap a una "major abstenció i desconfiança en la política".

El mostreig inclou l'habitual pregunta sobre el model territorial preferit pels ciutadans, segons la qual el 42,2% aposta per un Estat amb comunitats autònomes com l'actual i el 9,4% per un que els reconegui la possibilitat de convertir-se en estats independents.

El 16% s'inclina per un Estat "amb un únic Govern sense autonomies", el 13,8% opta per un en què les comunitats "tinguin més autonomia que en l'actualitat" i el 12,1% per un model on tinguin "menys autonomia que en l'actualitat".

A més, el baròmetre de gener assenyala que un 57% dels ciutadans se sent tan espanyol com de la seva terra, el 13,9% se sent "únicament espanyol" i el 10,5% més del seu territori o comunitat autònoma que espanyol. El 6,6% afirma sentir-se únicament del seu lloc de procedència i el 5,7%, més espanyol que de la seva terra.