Joan Carles I ha tornat dels Emirats Àrabs després d'abandonar Espanya arran de la investigació de la fiscalia del Tribunal Suprem per presumptes actes de frau fiscal i blanqueig de capital per comissions no declarades. Coincidint amb el seu retorn, Electomanía ha publicat una enquesta sobre monarquia o república a escala estatal. El resultat ha estat favorable a la república. Un 50,7% de la població enquestada s'ha decantat per la república davant d'un 46,6% que aposta per la Monarquia. I un 2,7% no sap què prefereix o no vol contestar.

A més, l'estudi també indica que un 58,8% aprova dur a terme un referèndum sobre monarquia o república. Per contra, un 33,9% s'oposa a votar sobre la continuïtat de la Corona espanyola.

EncuestaRepublicaElectoMania
Font: Electomanía

Els territoris que més aposten per la república són Catalunya, Euskadi, Navarra, Canàries i la costa atlàntica de Galícia. Per contra, Almeria, la Regió de Múrcia, Ceuta, Melilla, Salamanca i Àvila són les zones espanyoles més monàrquiques. 

EncuestaRepublicaEspañaElectoMania
Font: Electomanía

Per partits polítics, els votants de PNB, Junts, EH Bildu, CUP i  UP són els més republicans. I els votants de Cs, PP, Vox i Nav+ els més monàrquics.

PartidosEncuestaRepublicaElectomania
Font: Electomanía

L'enquesta d'Electomanía també permet consultar els resultats per municipi. Cal destacar que a Catalunya i al País Basc, la victòria republicana és folgada. 

EncuestaMonarquiaMunicipiosElectomania
Font: Electomanía

Com s'ha fet l'enquesta?

L'enquesta d'Electomania ha estat realitzada entre el 14 i el 19 de maig de 2022. Es tracta d'una estimació feta a partir de mostra aleatòria no representativa tractada per adequar-se a l'univers.
Univers: Població amb dret a vot a Espanya.
La mostra prèvia és de 139.570 respostes des de novembre de 2019.
Mostra específica:  1.876 respostes. Enquestats fixes: 1.125.
Enquestats nous: 751.
Mètode de recollida: Formulari online obert a la lliure participació.
Eliminació de biaixos: Incoherència amb la sèrie històrica d'enquestats fixo, múltiples respostes del mateix usuari, múltiples respostes similars en breus intervals de temps, incoherència en preguntes de control.
Estratificació: Escala ideològica, edat, àmbit geogràfic, sexe, nivell de renda, ocupació principal.
Mitjana de la desviació històrica: 2,4p±.

Joan Carles I torna a Espanya 

La Casa Reial volia que la visita de l'emèrit fos la més tranquil·la possible i que estigués justificada per una raó de força major, com per exemple una intervenció mèdica. Però no està sent així. Ja en la seva arribada a Sanxenxo (Galícia) es va donar un bany de masses, es va deixar fotografiar i després se'n va anar de regata amb amics.  

Amb tot, es pot afirmar que els escàndols que esquitxen Joan Carles I no estan ajudant a regenerar la imatge de la corona.