Les protestes contra la llei d’amnistia podrien enquistar-se. Entitats espanyolistes ja estan planejant accions pel dia en què el Congrés dels Diputats voti i aprovi la llei d'amnistia, que deslliurarà els independentistes de les causes penals vinculades a l’1-O. Segons ha publicat el diari digital The Objective, diverses entitats estan dissenyant una protesta —segons el diari “pacífica”— que consistirà a rodejar el Congrés per tal de manifestar-se contra la llei que ha pactat el PSOE amb Junts i ERC. La voluntat, segons els seus organitzadors, és aplegar unes 200.000 persones, impedir que Pedro Sánchez entri al ple del Congrés i provocar que la Guàrdia Civil hagi d'obrir un passadís perquè els diputats desfilin entre la massa de manifestants. L'objectiu final és aconseguir una imatge d'impacte que faci "la volta al món".

Les entitats que estan movent-se per organitzar aquesta acció són les mateixes que aquest dissabte han protagonitzat una manifestació massiva a Madrid contra l’amnistia. El president del Foro España de la solidaridad y del progreso, Mariano Gomá, declara que la intenció és sortir al carrer cada vegada que Pedro Sánchez faci un pas en la tramitació de la nova norma. La setmana que ve començarà a haver-hi reunions per tal de dissenyar aquesta estratègia d’acció, que busca pressionar els parlamentaris davant l'aprovació de la llei que pretén fer tabula rasa després de l'1-O del 2017 i totes les seves conseqüències penals.

Mobilitzacions contra els acords amb Junts i ERC

En declaracions a The Objective, Gomá explica la voluntat d'aquest pla que s'està dissenyant: “Quan s’intenti moure una peça per intentar complir aquests acords [del PSOE amb Junts i ERC], ens tornaran a tenir al carrer. És a dir, el dia que Catalunya li digui al senyor Sánchez "què hi ha d’allò meu, dels meus 15.000 milions", tota la societat civil sortirà al carrer dient que ‘per què no nosaltres’”. Segons ell, “la senyora [Irene] Montero ha fet unes lleis nefastes per al país i tot el món ha estat callat. A partir d’ara, a la Montero de torn, si li passa pel cap fer una llei com la que va fer [només sí és sí], tindrà el carrer ple”.

La idea d’aquestes entitats és protestar a les portes de totes les institucions que tinguin alguna cosa a dir en aquesta llei, sobretot Congrés i Senat. Però també es preveu muntar protestes al Parlament Europeu i la Comissió Europea: "Ens han enganyat. El dia que hagi de passar alguna cosa rodejarem el Congrés dels Diputats, no de 30 persones sinó de 200.000, i que el president del govern no pugui arribar al Congrés. Això obligarà a fer que la Guàrdia Civil obri un canal perquè accedeixin els diputats. Aquesta és la foto que volem perquè faci la volta al món: la d'un president d'un país que no pot arribar al Congrés perquè el país li tanca la porta", adverteix Gomá.

Aquesta mobilització es produeix en un context en què el PP i Vox fan declaracions en què deslegitimen la investidura de Pedro Sánchez i l'acord amb independentistes per fer una llei d'amnistia. Isabel Díaz Ayuso és qui ha anat més enllà dins de les files del PP parlant de "dictadura". Veus destacades d'oposició a l'amnistia i de l'entorn mediàtic madrileny parlen de "resistència" en lloc d'oposició. Els entorns del PSOE al carrer Ferraz de Madrid han estat escenari de manifestacions ultres durant 16 dies consecutius, que han acabat en diverses ocasions amb càrregues policials. Aquest dissabte, després de la concentració a Cibeles, centenars de persones van arribar fins a la Moncloa per expressar el seu enuig contra l'amnistia. Els promotors de la protesta i la dreta i l'extrema dreta han fet una crida a la mobilització contínua contra Sánchez i els seus acords amb l'independentisme català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!