El govern espanyol ha retirat en silenci i d'amagat la partida de 15 milions d'euros que pensava destinar a les televisions privades espanyoles per la pandèmia del coronavirus, que havia aixecat una gran polèmica per la sospita que significava un intent de control polític i un greuge comparatiu.

La vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, ho ha confirmat d'aquesta manera responent a una pregunta del president Carles Puigdemont com a europarlamentari.

Puigdemont va fer la pregunta al mes d'abril, en la primera onada de la pandèmia, quan va transcendir aquesta mesura, i es preguntava si no era "una violació de la lliure competència", mentre recordava que Mediaset i Atresmedia tenen beneficis milionaris.

L'alerta de Puigdemont

No se sap si és per pressions de la Comissió Europea després de l'alerta de Puigdemont, però el cas és que el govern espanyol ha retirat la iniciativa. Així ho explica la Comissió: "Podem informar que el Regne d'Espanya recentment ha retirat la prenotificació respecte al decret 11/2020 [sobre l'ajuda de 15.000 milions a les televisions privades]. La Comissió desitja subratllar que a causa de la situació excepcional de la Covid, els Estats Membres poden concedir ajudes destinades a mitigar les repercussions negatives del brot de coronavirus en les seves economies. El 19 de març del 2020, la Comissió va aprovar un marc temporal per a mesures d'ajuda estatals, esmenat per quarta vegada, per ajudar els estats membres a donar suport a l'economia en el context actual d'onada de Covid", indica.

L'ajuda a les televisions espanyoles vulnerava el marc de mesures previst per la UE?

"El mes d’abril vam denunciar davant la Comissió Europea la donació milionària que pretenia fer la Moncloa als grups audiovisuals privats espanyols. Conseqüència? L’Estat espanyol ha retirat la mesura. Això sí, en silenci i d’amagat", ha indicat Puigdemont.

El Consell de Ministres espanyol va acordar el 31 de març destinar els 15 milions d'euros a les televisions privades, com a part de les ajudes urgents per pal·liar l'impacte del coronavirus en l'economia. En el text es va descriure la partida com una compensació temporal de determinades despeses de cobertura poblacional obligatòria del servei de televisió digital terrestre (TDT) d'àmbit estatal.

"Amb caràcter excepcional, s'aproven ajudes per import de 15 milions d'euros per compensar una part dels costos dels prestadors del servei de comunicació audiovisual de televisió digital terrestre d'àmbit estatal, derivats de mantenir durant un termini de sis mesos determinats percentatges de cobertura poblacional obligatòria", indicava llavors el govern de Pedro Sánchez per justificar el repartiment de diners.

Les televisions que s'haurien beneficat d'aquestes ajudes eren Atresmedia, Mediaset, Vocento (Paramount Channel i Disney Channel), Unidad Editorial (DMAX i GOL), el Grupo Secuoya (TEN), DKISS, Real Madrid TV i 13 TV (COPE).