El titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, un dels jutges clau en les investigacions de corrupció, s'incorpora com a membre d'Espanya en l'Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial Penal (Eurojust), amb seu a la Haia, i abandona el seu lloc d'instructor a l'Audiència Nacional.

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el govern espanyol ha aprovat els nomenaments de De la Mata com a membre nacional d'Espanya a Eurojust i del fiscal Jorge Espina com a adjunt al membre nacional, en ambdós casos a proposta del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.

Montero ha explicat que els candidats a ocupar aquest lloc havien de tenir almenys quinze anys de servei en la carrera judicial, experiència en la jurisdicció penal i coneixements de cooperació jurídica internacional, criteris que, segons el parer de Campo i del govern espanyol, compleix De la Mata, de qui Montero ha destacat la seva "gran experiència professional" en els esmentats àmbits.

En la mateixa línia, el Ministeri de Justícia ha ressaltat en un comunicat que De la Mata compta amb una gran experiència tant en l'ordre jurisdiccional penal com en matèries relacionades amb la cooperació jurídica internacional. I recorda que ha exercit durant nou anys el lloc de lletrat en el Servei de Relacions Internacionals del Poder Judicial.

Quant a Espina, el departament que dirigeix Campo ha destacat que actualment ja era assistent al membre nacional d'Espanya a Eurojust, i que anteriorment va estar destinat com a expert nacional destacat en la mateixa agència, així com en la Unitat de Cooperació Internacional de la FGE.

En qualsevol cas, el Ministeri de Justícia ha precisat que, per formalitzar ambdues propostes al Consell de Ministres, es va sol·licitar prèviament els informes oportuns al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a la Fiscalia General de l'Estat (FGE).

El jutge dels papers de Bárcenas

El magistrat, titular del jutjat central d'instrucció número 5, instruïa actualment algunes de les causes de més complexitat a l'Audiència Nacional, com són els papers de Bárcenas i el 3 per cent a Catalunya, i fa uns mesos va acabar la investigació al patrimoni de la família Pujol, que li ha portat diversos anys.

De la Mata és, juntament amb el seu company del jutjat central número 6 Manuel García-Castellón, un dels integrants de l'Audiència Nacional que acumula les causes més mediàtiques, ja que a les abans assenyalades se sumen les peces per presumpta corrupció en les empreses Defex i Mercasa o la macrocausa per presumpte frau en iDental. Abans de recalar en aquest jutjat va ser director general de Modernització de Justícia durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Al llarg de més de 30 anys d'exercici, De la Mata ha donat servei en tota classe d'òrgans judicials des dels antics jutjats de districte, jutjats de primera instància, audiències provincials de Palma i Madrid i a l'Audiència Nacional, on fa cinc anys que instrueix. També ha estat lletrat en el mateix Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i en el Tribunal Constitucional (TC).

Pedraz el substitueix de moment

La seva sortida obliga que les causes pendents siguin inicialment 'heretades' per un company de l'Audiència Nacional fins que es designi un substitut per al lloc, les mateixes fonts assenyalen que el substitut natural és el jutge central d'instrucció número 1, Santiago Pedraz.

La plaça d'instructor a l'Audiència Nacional no és de lliure designació per l'òrgan de govern dels jutges, sinó que s'assoleix per antiguitat entre aquells que hi aspirin. En tot cas, De la Mata en conservarà la titularitat mentre dura el seu mandat a Eurojust o en altres destinacions i la plaça es cobrirà per un substitut, com va passar amb el jutjat de García-Castellón, que va ser cobert per diferents magistrats de forma provisional durant gairebé dues dècades.

De la Mata obté el lloc a l'Eurojust després de fracassar en l'intent d'aconseguir plaça a la sala penal del Tribunal Suprem, després que el Consell General del Poder Judicial designés en el ple del mes de setembre passat un altre company de l'Audiència Nacional per a aquest lloc, Ángel Hurtado.

Durant els últims dies, De la Mata ha aconseguit tancar la instrucció d'algunes de les causes que tenia pendents, entre les quals, la del Campus de la Justícia de Madrid (en la qual proposa jutjar l'exconseller Alfredo Prada i el comissari Andrés Gómez Gordo, entre d'altres) o la causa derivada del suborn a funcionaris algerians, per la qual ha proposat jutjar l'exambaixador Gustavo de Arístegui i qui va ser diputat del PP Gómez de la Serna.

Funcions de l'Eurojust

Els llocs tant del membre nacional com de l'adjunt es troben regulats al Reglament del Parlament Europeu i del Consell de 14 de novembre de 2018, sobre l'Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial Penal. La llei 16/2015, de 7 de juliol, també regula l'estatut del membre nacional d'Espanya, els conflictes de jurisdicció, les xarxes judicials de cooperació internacional i el personal dependent del Ministeri de Justícia a l'exterior.

Les funcions que les esmentades normes atribueixen al membre nacional són, entre d'altres, les de facilitar l'emissió o execució de sol·licituds d'assistència legal mútua o reconeixement mutu, establir contacte i intercanviar informació amb qualsevol autoritat nacional competent d'altres estats membres o amb altres autoritats internacionals competents, així com participar en els equips conjunts d'investigació que puguin crear-se.

El mandat és de cinc anys, renovable una sola vegada, i el nomenament es basa en l'experiència pràctica pertinent i d'alt nivell demostrada en matèria de justícia penal. Recorden des del ministeri que en el cas espanyol el mandat de l'anterior representant, el fiscal Francisco Jiménez-Villarejo, va vèncer el passat 15 de novembre. Quant al càrrec d'adjunt (anteriorment membre nacional suplent) es trobava vacant des de la mort de la magistrada María Poza Cisneros.