El govern espanyol ha enviat una nota verbal al Marroc per queixar-se per la carta en la qual deia que Ceuta i Melilla són ciutats marroquines, segons han confirmat fonts diplomàtiques. En la carta, el govern de Pedro Sánchez ha rebutjat "categòricament" el llenguatge utilitzat per referir-se als dos enclavaments sota administració espanyola, en una missiva que Rabat va enviar a Brussel·les per criticar les declaracions fetes pel vicepresident de la Comissió Europea i responsable de la Promoció de la Forma de Vida Europea, Margaritis Schinas, a favor de l'espanyolitat de les dues ciutats. Fonts diplomàtiques espanyoles han assegurat que han deixat "molt clar" a Rabat que "les fronteres espanyoles, incloses Ceuta i Melilla, estan internacionalment reconegudes".

En la carta marroquina a la UE, Rabat es queixava d'una desena de "declaracions hostils" de Schinas sobre el Marroc i "les ciutats marroquines de Ceuta i Melilla". En els últims mesos, el govern de Pedro Sánchez presumia d'haver fet apropaments al Marroc per intentar normalitzar les relacions entre els països, que havia minvat per les tensions a les fronteres i el pas irregular de persones a través de les tanques de Melilla i Ceuta, així com per l'atenció mèdica rebuda pel líder del Front Polisario a Espanya: de fet, el president espanyol va fer una visita a Rabat el febrer passat per signar acords de col·laboració. Suposadament, ambdós països van acordar evitar accions que ofenguessin l'altre, especialment en matèria de sobirania. Ceuta i Melilla són un tema delicat per Espanya, que les considera seves, i el Sàhara Occidental ho és pel Marroc, que també el considera seu. Així i tot, sembla que el Marroc no està respectant aquest acord i pressiona la Unió Europa.

L'escrit enviat pel Marroc a la UE apuntava a unes declaracions que va fer el grec Margaritis Schinas fa dos anys, quan centenars de persones van irrompre a Espanya de forma irregular a través de la frontera del Tarajal, a Ceuta, mentre que les autoritats marroquines no van fer res per aturar-ho. Schinas va reivindicar la sobirania espanyola i europea sobre les dues ciutats autònomes en territori magribí i va afirmar que "Europa no es deixarà intimidar". El recull de declaracions comunitàries que va fer el Marroc, però, ha sorprès les autoritats europees: "És com si el Marroc s'hagués despertat després de dos anys", afirmen fonts de la UE, que diuen que "sembla que el Marroc hagi estat seguint de prop les activitats" de l'alt representant europeu. L'escrit marroquí també recull que Schinas va parlar de l'ús de la immigració com una "arma" per part de "règims autoritaris", al·ludint al país magribí.