Espanya exigirà una prova PCR de coronavirus als viatgers que arribin de països considerats de risc. Així ho ha traslladat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimecres durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut amb les comunitats autònomes. Així, les persones que vulguin entrar a l'Estat des d'aquests territoris hauran de poder acreditar una prova amb resultat negatiu realitzada en les 72 hores prèvies a l'arribada. Aquesta mesura se suma als controls sanitaris ja establerts per als passatgers internacionals que arriben a Espanya, com el control de temperatura i el control visual. Països europeus com Grècia, el Regne Unit o Itàlia ja havien adoptat aquesta mesura.

Concretament, el formulari de control sanitari que ja han d'omplir tots els passatgers que arriben a Espanya inclourà una nova pregunta: si disposen d'una prova PCR negativa realitzada en els tres dies previs a l'arribada. Segons informen des del Ministeri, en qualsevol moment es podrà sol·licitar al passatger el resultat d'aquesta prova. El document haurà de ser l'original, redactat en castellà o en anglès, i podrà ser presentat en paper o en format electrònic. Si no es pot realitzar telemàticament, s'haurà de lliurar presencialment abans de l'embarcament. Aquests nous controls es publicaran demà al Butlletí Oficial de l'Estat i entraran en vigor a partir del 23 de novembre

Què considera l'Estat que és un país de risc? En el cas dels països de la Unió Europea i associats de l'espai Schengen, es tindran com a referència els criteris contemplats a la recomanació UE 2020/1475 del passat 13 d'octubre, que estableix semàfors a partir de la incidència acumulada. El semàfor vermell es troba a partir dels 150 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, o superior a 50 si la positivitat és superior al 4%.

Pel que fa a altres països, només es diu que es tindrà en compte la incidència acumulada en les últimes dues setmanes "complementada amb les capacitats implantades segons es contempla al reglament sanitari internacional".

Segons el Ministeri de Sanitat, les agències de viatges, operadors turístics i companyies de transport que comercialitzin bitllets hauran d'informar els viatgers de l'obligatorietat de disposar d'una prova PCR amb resultat negatiu per poder viatjar a Espanya.