Espanya comença a exigir des d'aquest dilluns una PCR negativa als passatgers que entrin al país per via aèria o marítima procedents de més de 60 països de risc per coronavirus. La prova haurà de ser realitzada 72 hores abans de l'arribada del viatger.

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el 12 de novembre la relació de països i zones de risc els passatgers de les quals en origen necessitaran aquesta prova diagnòstica, 65 en total. Aquesta llista s'actualitza cada quinze dies als webs www.mscbs.gob.es i www.spth.gob.es.

aeroport Prat coronavirus PCR viatgers EfeControl de test PCR a l'aeroport del Prat / Efe

Els països

Els països inclosos són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Txèquia, Xipre, Croàcia, Dinamarca (excepte les Illes Faroe i Greenland), Eslovènia, Estònia, França, Grècia (excepte les regions de Kitri, Ionia Nisia, Dytiki Ellada i Sterea Ellada), Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega (excepte les regions de Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag i Troms og Finnmark), Països Baixos, Polònia, Portugal (excepte la regió autònoma de les Isla Azores), Romania, Suècia, Liechtenstein i Eslovàquia.

En el llistat també estan Albània, Andorra, Argentina, Armènia, Aruba, Bahrain, Belize, Bòsnia i Hercegovina, Cap Verd, Colòmbia, Costa Rica, Emirats Àrabs Units, Estats Units, Federació Russa, Geòrgia, Gibraltar, Guam, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Macedònia del nord, Marroc, Moldàvia, Mònaco, Montenegro, Palestina, Panamà, Polinèsia Francesa, Puerto Rico, Regne Unit, San Marino, San Martín, Sèrbia, Suïssa, Tunísia i Ucraïna.

Controls en aeroports i ports

Les mesures que entren avui en vigor se sumen als controls que es duen a terme actualment a tots els passatgers internacionals en els punts d'entrada, de tal manera que es manté el control de temperatura, el control visual i el control documental, segons la normativa del Ministeri de Sanitat. Els aeroports, a més, continuaran recordant per megafonia i amb cartells lluminosos la necessitat de portar màscara i de complir les mesures higièniques requerides per les autoritats sanitàries.

Des d'aquest dilluns els passatgers que arribin als aeroports s'han de dirigir a les finestretes de control, en les que hi ha uns cartells amb la llegenda foreing health authority i on membres de Sanitat Exterior s'encarregaran de rebre les PCR que portin.

aeroport Prat coronavirus PCR viatgers EfeAvís control PCR viatgers aeroport del Prat / Efe

Test d'antígens

En cas que els viatgers no portin la PCR amb si, per la qual cosa poden ser sancionats, hauran de fer-se el test d'antígens als mateixos aeroports, on obtindran el resultat de la prova en un termini d'aproximadament una hora. Per a això, s'han habilitat unes zones d'espera, una per abans de fer-se el test i una altra per esperar a conèixer el resultat; una sèrie de sales en les quals el personal mèdic realitzarà les proves i un altre espai d'aïllament per a persones que puguin donar un resultat positiu en aquest test d'antígens.

Si el passatger dona negatiu en el test d'antígens podrà continuar el seu viatge amb normalitat, i si dona positiu s'activaran els protocols d'alerta sanitària establerts en coordinació amb les comunitats autònomes, per derivar-lo a un centre sanitari.

Formulari

El formulari de control sanitari, que tot viatger ha de complimentar abans de la seva entrada a Espanya, inclourà a partir d'ara una pregunta sobre si disposa d'una PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l'arribada al nostre país. El document ha de ser original, redactat en espanyol o en anglès i en format paper o electrònic.

En el cas que el formulari no s'hagi pogut complimentar telemàticament, a través del codi QR generat a través del web www.spth.gob.es o de l'aplicació Spain Travel Health-SpTH, es podrà presentar en format paper abans de l'embarcament, en el cas del qual haurà d'acompanyar-se amb el document acreditatiu original de la realització de la prova diagnòstica.

Els passatgers que mostrin la seva PCR negativa podran abandonar l'aeroport tret que els controls de temperatura o documentals detectin algun símptoma o sospita de Covid-19, en el cas de la qual hauran de fer-se un test ràpid d'antígens als mateixos aeroports.

Imatge principal, control de proves PCR a l'aeroport del Prat que s'ha posat en marxa aquest dilluns / Efe