La ministra espanyola d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat que Espanya participarà l'any vinent en la commemoració dels 200 anys de la independència de Mèxic, però no es planteja demanar disculpes per la conquesta com ho ha sol·licitat el president Andrés Manuel López Obrador.

En una conferència de premsa en la residència de l'ambaixador espanyol a la capital mexicana, la ministra va recordar que el 2021 es commemoren els 500 anys de la conquesta i el bicentenari de Mèxic i que "a aquest aniversari s'ha compromès Espanya a participar després d'una invitació del Govern mexicà".

González Laya va fer aquest dimarts un breu viatge a Mèxic per estrènyer llaços al país, on es va reunir amb el seu homòleg mexicà, Marcelo Ebrard; la secretària d'Economia, Graciela Márquez; l'alcaldessa de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, i empresaris espanyols.

No hi haurà disculpes per la conquesta

La ministra va parlar amb Ebrard sobre la proposta del president López Obrador que el rei Felip VI es disculpi amb les comunitats indígenes pels abusos durant la conquesta.

"Nosaltres hem estat molt transparents des del principi: Espanya ha tingut al llarg de la seva història una mirada reflexiva, una mirada crítica i no ha esperat 500 anys a tenir-la, l'ha tingut al llarg de la seva història", va explicar González Laya.

Va recordar que fra Bartolomé de las Casas ja va ser al segle XVI crític amb el tracte als indígenes i que els reis d'Espanya van visitar el 1990 el meridional estat d'Oaxaca en reconeixement a les comunitats indígenes.

Per això, la ministra va subratllar que en les commemoracions del proper any "seria tremendament útil" mirar al futur i "plantejar-nos què volem per als pròxims 50 i 100 anys".

La relació entre Espanya i el Govern de López Obrador va començar amb bon peu, amb l'assistència del rei Felip VI a la investidura del mexicà el desembre de 2018 i la visita un mes després del president del Govern, Pedro Sánchez, qui va mostrar bona sintonia amb el mandatari mexicà.

Però poc després es va refredar la relació quan el març de 2019 el president mexicà va demanar per carta a Felip VI i al papa Francesc que oferissin disculpes per la conquesta, una cosa en què continua insistint en el dia d'avui.

Posar en relleu les empreses espanyoles

Un altre punt de fricció s'ha originat per la política energètica nacionalista de López Obrador, que ha criticat diverses empreses estrangeres, entre elles algunes espanyoles, que segons el seu parer van ser beneficiades per la reforma energètica del Govern anterior que va liberalitzar el sector.

El mes d'octubre passat, el president de l'elèctrica Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va dir que descarta iniciar nous projectes a Mèxic si el Govern del país no vol que continuï invertint allà.

González Laya va estar aquest dimarts amb representants de diverses empreses de la Cambra de Comerç Espanyola a Mèxic, entre elles, Iberdrola, Naturgy, BBVA i Banc Santander, per conèixer el seu punt de vista.

La ministra es va comprometre a "posar en relleu la tasca d'aquestes empreses i facilitar l'acompliment de les seves funcions".

A Mèxic hi ha 6.500 companyies de capital espanyol que generen al país 1,3 milions de llocs de treball. Espanya és el segon inversor a Mèxic, mentre que Mèxic és el segon inversor a Espanya entre els països de fora de la Unió Europea.

Sobre els canvis de regulació del Govern mexicà que prioritzen les empreses energètiques públiques Pemex i Comissió Federal d'Electricitat (CFE), la ministra va insistir que al sector hi ha d'haver "transparència, seguretat i regles de joc clares".

La visita també va servir per impulsar el Tractat de Lliure Comerç entre Mèxic i la Unió Europea (TLCUEM), pendent de firmar-se, i preparar la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern prevista per al proper any a Andorra.