Nova mostra de suport d'Espanya a Sèrbia en la seva pugna per impedir que Kosovo arribi al ple reconeixement internacional. L'ha expressat la ministra d'Assumptes Exteriors, Arancha González Laya, en una trobada amb el seu homòleg serbi, Nikola Selakovic.

"Sèrbia pot comptar amb el ple suport d'Espanya en el respecte a la integritat territorial dels països", ha dit González Laya recordant que el govern espanyol manté "el principi de no reconeixement de Kosovo".

Tanmateix i a diferència del cas català, Laya ha afegit que Espanya seguirà defensant que aquest conflicte "s'ha de resoldre a través d'un diàleg entre Prístina i Belgrad". En aquest sentit, ha avançat que la Moncloa té la intenció de involucrar-se més per "donar suport de manera més decisiva" a aquest diàleg.

Per la seva banda, Selakovic ha agraït el gest a Espanya, que juntament amb Romania, Grècia, Xipre i Eslovàquia, és l'únic país de la UE que continua sense reconèixer Kosovo. A diferència dels altres quatre casos, Espanya no ho fa perquè tingui interessos en la zona, sinó per evitar que es culmini un precedent que podria beneficiar l'independentisme català i basc.

"És quelcom que recordarem eternament a la ment i als cors del poble serbi", ha dit Selakovic, que ha afegit que el suport espanyol "transcendeix la relació entre Estats" al tractar-se d'un "suport al Dret internacional".

El ministre serbi també ha agraït a Espanya el seu suport perquè el país balcànic entri a la UE, àmbit en què Laya ha animat Sèrbia a "seguir avançant impulsant reformes que els apropin a la UE".

Borrell: la prova de les diferències entre Espanya i Europa

Aquesta reunió s'ha produït quan encara no fa ni una setmana que l'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, es va reunir amb el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic. L'exministre d'Exteriors espanyols, però, no es va posicionar d'igual manera que el seu país i partit, ja que com a cap de la diplomàcia europea va haver de representar la postura majoritària d'Europa: el reconeixement de la independència de Kosovo.

Ho va fer primer animant el mateix Vucic a dialogar amb Kosovo i després reunint-se amb el primer ministre d'aquest país, Albin Kurti, a qui va advertir que tot i el reconeixement de la majoria d'Estats membre de la UE necessitarà que el diàleg amb Sèrbia fructifiqui perquè el país pugui entrar al club dels 27. 

 

Imatge principal: ​La ministra d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, i el seu homòleg de Sèrbia, Nikola Selakovic / Ministerio de Asuntos Exteriores