La corrupció segueix sent una xacra a l’Estat espanyol, que no millora posicions en l’índex de percepció de la corrupció i se situa, un any més, per sota de la mitjana europea, segons l’informe del 2020 de Transparency Internacional. Espanya manté la puntuació de 62 punts, però perd posicions en el rànquing mundial on passa del lloc 30 al 32 de 180 països analitzats.

L’índex de percepció de la corrupció atorga una puntuació i classifica els països segons les impresions d'experts i executius d’empreses sobre el grau de corrupció en el sector públic. Després que el 2019 millorés lleugerament la seva puntuació (va passar de 58 a 62), Espanya no ha aconseguit millorar resultats el 2020 i es troba per sota de la mitjana europea, que és de 66. Al capdavant del rànquing europeu i mundial es troba Dinamarca (88 punts).

 

Greu problema

La qualificació de l’Estat espanyol, per darrere de països com ara Bèlgica, Estònia, Irlanda o França, posa en evidència que la corrupció continua sent un greu problema que ha de posar en alerta a la ciutadania espanyola, segons  Transparency Internacional

“Cal recordar que entre 2012 i 2018, la qualificació d'Espanya va caure 7 punts. Amb la millora de l'any 2019 i el manteniment de la puntuació de 2020, Espanya segueix per sota de la puntuació que tenia fa vuit anys”, alerta l’informe. Així destaca que per a poder afirmar que hi ha una veritable millora, caldria, almenys, mantenir-se en la mateixa puntuació durant l'any pròxim i apunta que seria important que “Espanya no es conformi amb aquesta posició”.

Transparency International alerta que Espanya només podrà millorar la seva si implementa procediments i controls adequats per retre comptes i adopta les reformes que permetin reduir la corrupció en el sector públic.

Rànquing mundial

El rànquing mundial està encapçalat per Dinamarca i Nova Zelanda, amb 88 punts, seguits de  Finlàndia, Singapur, Suècia i Suïssa, mentre que a la cua estan Síria, Somàlia i Sudan del Sud amb 14, 12 i 12 punts respectivament.

Entre les grans potències destaca els Estats Units, que aprofundeix la seva caiguda per quart any consecutiu, tota la presidència de Donald Trump. Amb 67 punts marca el seu pitjor registre des de l’any 2012. La Xina suma un punt (42) i dues posicions al rànquing (78), mentre que Rússia, situada bastant més enrere, guanya dos punts (30) i dues posicions (129).

Corrupció i Covid

L’informe d’enguany analitza com la corrupció generalitzada debilita la resposta que donen les administracions a la prevenció de la pandèmia de la Covid-19. El document recorda com els Estats i els governs s’han vist exposats a un escenari propici per a la corrupció i les males pràctiques, ja que la necessitat d’agilitzar i flexibilitzar la compra de material han generat un escenari de vulnerabilitat que afavoreix el frau, els subministraments defectuosos o retards injustificats en la tramesa de materials, entre altres conductes.

Espanya, apunta l’informe, no ha estat exempta de casos de corrupció en la venda i adquisició de material, fet que evidencia, segons Transparency Internacional, la necessitat de revisar les estructures de control en situacions d’emergència per evitar posar en risc les estructures institucionales.

Imatge principal, judici del cas Gürtel, un cas de corrupció d'administracions governades pel PP / Efe