José Manuel Albares s'ha estrenat avui en una comissió parlamentària en què ha hagut de defensar l'estratègia de l'Estat per l'evacuació de l'Afganistan. En aquesta compareixença Albares ha reiterat que el govern espanyol no reconeixerà un "règim imposat per la força". Amb tot, ha reconegut que potser s'hauran de mantenir "contactes operatius" amb els talibans per evacuar aquells afganesos que corrin perill al seu país.

Tal com va avançar la ministra de Defensa, Margarita Robles, l'Estat no va poder evacuar a tothom i molta gent es va quedar a les portes de l'aeroport. L'Estat va fer l'última operació divendres, després de l'atemptat de l'Estat Islàmic a l'aeroport Kabul, el primer des que els talibans van prendre el poder de la capital el diumenge 15 d'agost. 

Absència de Sánchez 

El nou ministre d'Exteriors en substitució d'Arantxa González Laya, ha defensat la gestió espanyola entre crítiques dels partits, especialment de Vox. Aquestes, però, s'han centrat en el fet que no hagi estat el president del govern, Pedro Sánchez, qui hagi donat explicacions sobre l'operatiu. El diputat ultra Ivan Espinosa de los Monteros ha reprovat l'actitud de Sánchez i ha recriminat que altres presidents europeus sí que han explicat les seves accions. 

Albares ha volgut començar la seva compareixença assegurant que "la política exterior ha de ser d'Estat". D'aquesta manera, ha criticat implícitament les declaracions de Pablo Casado i altres diputats del partit, en què han qüestionat les operacions d'evacuació i s'han queixat que des del govern espanyol han viscut la desgràcia com una victòria. En aquest sentit, ha advertit que a l'acció exterior "hi pot haver debat sempre hi ha un interès superior: Espanya i els espanyols".  

Sense garanties 

Segons ha exposat el ministre, les operacions d'evacuació van acabar divendres, ja que després de l'atemptat havien desaparegut totes les garanties de seguretat a l'aeroport de Kabul, que depenien de la presència dels Estats Units a la zona. En aquest sentit, ha remarcat que l'operació va acabar amb 2.206 persones evacuades

El dispositiu es va fer, segons ha explicat Albares, de manera esglaonada: primer els espanyols, després els col·laboradors afganesos i les seves famílies (parelles, fills, pares i germanes solteres) i, finalment, personal local que ha col·laborat amb la Unió Europea, Estats Units i l’OTAN. A més, els refugiats que, seguint les indicacions de la ministra Robles, portaven banderes vermelles o cridaven 'Espanya!" en senyal que volien ser evacuats, primer eren identificats pels GEO, després se'ls feia una entrevista en els casos dubtosos i finalment es parlava amb Madrid per comprovar les dades. 

Cs suau, Vox agressiu 

Ciutadans, un dels partits que havia demanat la compareixença del govern també ha lamentat l'absència de Sánchez, però les seves crítiques han estat molt més toves, ja que han defensat que "en la política no tot s'hi val". Per això, han agraït la tasca dels militars espanyols, així com la figura de la ministra de Defensa. Amb tot, creuen que hi ha alguns aspectes del futur dels refugiats que no s'han aclarit. 

En canvi, VOX ha estat molt agressiu, lamentant que no s'hagi prioritzat l’evacuació dels afganesos cristians, que tenen "més dificultats de sobreviure sota el nou règim talibà". A més, defensen que l'acollida de refugiats és una mesura propagandística que la societat espanyola no pot assumir per l'elevada pressió migratòria que ja existeix. Per això, ha tornat a proposar que siguin països musulmans qui els rebin, reduint-se així la possibilitat d'acollir gihadistes. A més, Espinosa de los Monteros ha assegurat que, tot i que les tropes d'Estats Units tenien motius per retirar-se, Biden "ha abandonat el país" als talibans. 

A la imatge principal, el ministre Albares a la comissió parlamentària per la crisi de l'Afganistan / Efe