Espanya ha defensat que si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictamina que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat electe no tindrà "cap efecte" perquè ara que ha estat condemnat i inhabilitat. Així ho ha exposat l'advocada de l'estat, Sonsoles Centeno, durant la vista oral al TJUE, argumentant que la immunitat només conferiria al republicà "aforament" i el dret a "suplicatori". Segons ha dit, això no s'aplicaria perquè les eleccions es van fer quan el judici oral ja estava en marxa.

Per altra banda, l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde ha dit que aquesta opinió espanyola anticipa que "potser no acceptaran determinats resultats" del judici al TJUE. Van den Eynde ha avisat que si Luxemburg els dóna la raó la sentència de l'1-O serà "nul·la de ple dret". "No es pot condemnar una persona immune", ha dit l'advocat. A més, el lletrat ha admès que estan "molt contents" i "sorpresos" per l'interès del tribunal de Luxemburg sobre el cas de la immunitat de Junqueras. "Estem esperançats de que pugui sortir alguna resolució que pugui aclarir si Europa protegeix o no diputats electes des del moment de l'elecció", ha dit.

Per altra banda, l'advocat ha destacat que els serveis jurídics del Parlament Europeu "no han sabut contestar" a les preguntes dels magistrats sobre quan comença la immunitat, perquè han dit que començaven durant la primera sessió constitutiva però, alhora, que ja estava en vigor durant el trajecte des dels seus països d'origen fins al ple. 
"El paper que han fet ha estat una mica galdós", ha afirmat l'advocat del líder d'ERC. "La sort és que el plantejament del TJUE està vinculat als drets fonamentals, als drets humans, al de participació política i la representació política", ha destacat. "Entenem que el tribunal farà un anàlisi profund i esperem que protegeixi el dret de sufragi passiu", ha destacat.

L'advocat general de la Unió Europea es pronunciarà sobre la immunitat de Junqueras el 12 de novembre