El Ministeri d’Exteriors ja ha deixat per escrit què pensa de les declaracions del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en les quals demanava fer “una pausa” en la relació entre els dos països. En un comunicat emès aquest dijous, el govern espanyol “rebutja taxativament les desqualificacions contra Espanya i les empreses espanyoles” que va pronunciar el mandatari mexicà. Obrador va insistir que cal fer una “pausa” perquè l’Estat espanyol i les seves empreses han “saquejat” Mèxic, i va afegir per enèsima vegada que cal que Espanya demani disculpes per això i pel genocidi que va perpetrar durant la conquesta espanyola a terres americanes. “Espanya i Mèxic som socis estratègics i estem units per profunds llaços humans, culturals, històrics, lingüístics i econòmics”, apunta el text, en el qual també es recorda que “més de 175.000 espanyols viuen a Mèxic i prop de 30.000 mexicans viuen al nostre país”.

Així mateix, també s’hi afirma que “Espanya és el segon inversor a Mèxic i compta amb 7.000 empreses en aquell país”. “La inversió espanyola s’eleva per sobre de 70.000 milions d’euros i la mexicana a Espanya supera els 25.000 milions”, apunta també el text remès pel Ministeri d’Exteriors. Per altra banda, en el comunicat també s’insisteix que “Espanya treballarà sempre per mantenir les millors relacions amb Mèxic i reforçar els llaços amb aquest poble germà”. És per tot això que des de la Moncloa s’afirma que el govern espanyol “desitja unes relacions basades en el respecte mutu, tal com volen els espanyols i els mexicans, sense aquest tipus de manifestacions”. 

Cal recordar que Obrador ja ha sortit a matisar les paraules que va pronunciar aquest dimecres. Tot i que sí que manté que cal fer una “pausa” en aquestes relacions, ha assegurat que la seva intenció en cap cas era iniciar un conflicte diplomàtic. “No volem una ruptura”, ha manifestat en una roda de premsa des del Palacio Nacional després que les seves paraules fessin sonar les alarmes a la Moncloa. No obstant això, sí que ha repetit el seu argumentari: “No volem que saquegin Mèxic”. Segons el mandatari, al seu país moltes empreses espanyoles han tingut bona relació amb els anteriors governs mexicans i han espoliat el país. 

En aquesta roda de premsa, el mandatari mexicà ha insistit que la seva intenció és mantenir una bona relació amb l’Estat espanyol. “Nosaltres som molt respectuosos amb ells, tenim una relació íntima amb el poble d’Espanya, però en els darrers temps, durant l’etapa neoliberal, empreses espanyoles amb el suport del poder polític espanyol i mexicà han abusat del nostre país i del nostre poble”, ha afegit. També ha tornat a recordar que “ens van veure com una terra de conquesta”. En aquest sentit, també va afirmar que durant els governs de Felipe Calderón i Enrique Peña Nieto empreses com Repsol o OHL eren les favorites dels executius mexicans.