Espanya es convertirà, previsiblement, en nou membre del Consell de Drets humans de l'ONU per al període 2018-2020, ja que només hi ha dos candidats per a dues places, Espanya i Austràlia per al grup "Europa Occidental i d'altres". Segons ha informat el Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació, les eleccions se celebraran dilluns a Nova York, en les quals es cobriran les 15 vacants per als sis grups regionals. Els representants s'escullen per votació directa pels 193 membres de les Nacions Unides.

El camí de la candidatura espanyola va quedar aplanat amb la decisió de França de retirar-se. En els últims anys el govern espanyol assegura que ha dut a terme una campanya articulada per quatre eixos: Drets humans iguals per a tots, Democràcia i Estat de Dret, Desenvolupament Sostenible i Diàleg i Cooperació i Eficàcia.

A més, el Govern espanyol es proposa d'impulsar les àrees en les quals considera que pot aportar un valor afegit, com la promoció dels drets de les persones amb discapacitat, la lluita contra la discriminació i l'assoliment d'una igualtat d'oportunitats real i efectiva, la defensa i promoció dels drets econòmics, socials i culturals —entre ells a l'aigua potable—, la promoció de la Democràcia i l'Estat de Dret i la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d'odi. Espanya ja va formar part del Consell de Drets Humans entre 2010 i 2013 i amb el seu retorn pretén destacar que la defensa i promoció dels Drets Humans en l'àmbit internacional és un dels valors i prioritats de la política exterior espanyola.

Així, Exteriors ha destacat que el Govern espanyol ha contret obligacions "molt àmplies" en matèria de Drets Humans i des dels inicis del Consell ha contribuït al seu funcionament i participa activament en les seves feines.

En el pla intern, en els últims mesos el Govern espanyol va aprovar el "I Pla Nacional d'Empreses i Drets Humans" i el "II Pla Nacional sobre Dones, Pau i Seguretat".