L'economista Xavier Sala-i-Martin ha carregat contra la tergiversació que la Moncloa ha fet de l'informe del Consell d'Europa sobre els presos polítics i exiliats catalans, que demana la seva posada en llibertat i la retirada de les euroordres. El govern espanyol ho reinterpreta dient que és un suport a la seva política respecte als independentistes catalans.

Sala-i-Martin discrepa frontalment d'aquesta versió endolcida de la Moncloa. "Com a les dictadures d'Orwell, a Espanya hi ha un "ministeri de la veritat" on tot vol dir el contrari. Això d'Espanya (la de dretes i la d'esquerres) és cada dia més còmic...i vergonyós", ha indicat.

Sala i martin

El govern espanyol considera que l'informe del Consell d'Europa que insta Espanya a "considerar l'indult o l'excarceració" dels presos polítics, "avala l'actuació" d'Espanya en aquesta matèria malgrat que "parteix d'un plantejament erroni" que mereix un "retret general del govern espanyol".

Segons un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, la resolució parteix d'un "prejudici" que contamina tot el text: que els líders del procés van ser jutjats per expressar les seves idees en l'exercici dels seus càrrecs. Això "contamina" tot el document i es reflecteix en la resolució i en les seves recomanacions.

Malgrat aquests retrets, l'Executiu considera que l'esborrany de conclusions "avala l'actuació d'Espanya i reconeix que els polítics independentistes van actuar al marge de la Constitució i de la legalitat".

Per a Exteriors, el relator de l'informe, Boriss Cilevics, reconeix que l'actuació dels líders independentistes va ser "inconstitucional i il·legal" i va desafiar els mandats expressos del Tribunal Constitucional.

A més, segons el govern espanyol, el relator de l'informe admet que la reacció de l'administració de justícia d'Espanya en defensa de la legalitat vulnerada va tenir lloc dins dels paràmetres d'un estat de dret i que "Espanya és una democràcia vibrant, on impera una cultura de debat públic obert i lliure, i on la mera expressió de punts de vista proindependentistes no proporciona cap base per obrir una causa penal".

Malgrat això, l'informe demana la posada en llibertat dels 9 presos polítics i la retirada de les euroordres contra els exiliats.