Les eleccions de Castella i Lleó no estan exemptes de polèmica. Hi concorren noves formacions, que confien a recollir el vot de càstig i la desafecció, però també s’estan trobant algunes traves importants. És el que ha denunciat l’Espanya Buidada aquest migdia en un comunicat inèdit, que assegura que en diversos col·legis electorals no hi ha les seves paperetes, i en altres són amagades. La queixa ja ha estat traslladada a la Junta Electoral corresponent.

"Des de la ciutadania ens estan informant que hi ha col·legis electorals on no hi ha paperetes de les candidatures d’Espanya Buidada", assegura el comunicat de la plataforma. En aquest sentit, asseguren que a Monzón de Campos (Palència), en demanar-les els votants, els han contestat des de la mesa electoral que “poden votar altres, que hi ha altres alternatives”. Espanya Buidada afegeix que tenen “certesa que falten paperetes a col·legis electorals de la ciutat de Salamanca” i que a Burgos “estem veient com en alguns col·legis electorals les tapen amb paperetes d'altres partits”. La participació a les 11:30 al conjunt de Castella i Lleó és de l’11,31%. A Sòria, on Espanya Buidada té més opcions, gairebé un punt més que la mitjana. A Lleó, on UPL aspira a resultats històrics, un 1,3% menys que la mitjana. No hi ha dada comparativa amb 2019.

Incertesa

A les nou del matí han obert els col·legis electorals a les nou províncies de Castella i Lleó, la regió més gran d'Espanya, més extensa que Portugal. Més de dos milions de persones estan convocades aquest diumenge a les urnes després d'una precampanya i campanya on s'ha parlat de tot, des d'ETA, EH Bildu i ERC fins a la remolatxa, el vi i les macrogranges. I les diverses enquestes, incloses dues del CIS, que s'han publicat fins fa cinc dies deixen tots els escenaris oberts. I no s'assemblen gens als que tenien el president Alfonso Fernández Mañueco al cap, que va avançar els comicis per a intentar "fer un Ayuso".

Volia ser una jugada mestra: trencar el govern de la Junta amb Ciutadans per perseguir la majoria absoluta. I pot acabar sent un fiasco: a mesura que han anat sortint les enquestes, el PP s'ha anat desinflant després de dècades governant la regió. Tant s'ha desinflat, almenys en els últims sondejos, que ni tan sols l'auge de l'extrema dreta de Vox podria servir per a formar una majoria de govern. I Ciutadans ja ha advertit que, en cas de sobreviure, no donarà els seus vots a Mañueco.

Però, amb unes Corts que s'esperen molt fragmentades, una possible alternativa liderada pel socialista Luis Tudanca estaria en mans de les formacions petites, algunes de noves. És el cas de l'Espanya Buidada, que ha presentat candidatures en cinc de les nou províncies. Podrien obtenir fins a dos escons per Sòria. També és el cas d'Unió del Poble Lleonès, una formació històrica que defensa la separació de Lleó de Castella per a formar la divuitena comunitat autònoma. Podrien igualar el seu millor resultat històric, amb tres procuradors. Ni Espanya Buidada ni UPL han garantit el vot a cap dels dos presidenciables i la cosa pot anar dels seus pocs escons.