El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, juntament amb els seus homòlegs de Bèlgica, Irlanda i Malta, per sol·licitar un debat on es fixi una posició clara de la Unió Europea sobre la guerra a Gaza, que impliqui demanar un alto el foc. La missiva arriba després que el secretari general de l'ONU, António Guterres, hagi invocat l'article 99 de la Carta de les Nacions Unides perquè el Consell de Seguretat hagi de tractar la crisi humanitària a Palestina, segons han informat fonts del govern espanyol.

Així, el president de l'executiu estatal, i també els primers ministres de Bèlgica, Alexander De Croo; Irlanda, Leo Varadkar; i Malta, Robert Abela, s'han dirigit a Michel, davant la situació a la Franja de Gaza i el temor que el conflicte s'estengui a Cisjordània i la resta de regions. Els líders polítics apunten que és necessari adoptar mesures urgents i que hi hagi un debat seriós a la reunió del Consell Europeu dels propers 14 i 15 de desembre a Brussel·les, en el qual s'acordi una posició compartida per part dels Vint-i-set davant del conflicte entre Israel i Hamàs.

Ajudes per a Gaza

En l'escrit, reiteren la condemna a l'ofensiva de Hamàs iniciada el passat 7 d'octubre i reconeixen el dret d'Israel a defensar-se, respectant el dret internacional. Així mateix, han mostrat satisfacció per la treva pactada que va permetre alliberar alguns dels ostatges israelians i l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza. Malgrat això, consideren que la Unió Europea ha d'anar "més enllà" i exigir un alto el foc "humanitari durador que pugui portar a la fi de les hostilitats", així com demanar la protecció dels civils a Gaza i que l'ajuda humanitària els arribi sense traves. En aquesta línia, els quatre estats defensen que es faciliti la feina de les agències de l'ONU i s'obri el pas fronterer de Kerem Shalom per permetre l'accés directe de productes humanitaris. A banda, assenyalen la necessitat d'un procés polític per a la solució dels dos estats i tornen a posar damunt la taula convocar una conferència internacional de pau, que recorden que ha estat secundada per la Lliga Àrab.

Els líders europeus també han demanat al Consell Europeu que ajudi l'Autoritat Nacional Palestina a reprendre el control a Gaza i han proposat imposar mesures restrictives als "colons violents que ataquen els palestins". Sánchez, De Croo, Varadkar i Abela recorden en la missiva que a Europa han ressorgit incidents antisemites a Europa que "no es poden tolerar", de manera que insisteixen que ha arribat el moment que la UE actuï i es posicioni.

La carta ha estat signada i enviada quan s'apropa el final de la presidència espanyola del Consell de la UE, la qual assumirà Bèlgica a partir del pròxim 1 de gener. Abans del Consell Europeu de Brussel·les, Sánchez compareixerà el dimecres 13 de desembre davant del Parlament Europeu per fer balanç de la presidència espanyola, una intervenció que s'ha anat posposant a causa de la convocatòria de les eleccions generals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!