La plataforma España Vaciada no deixa de guanyar suports i recull bons resultats dels sondejos electorals. Davant d'aquest futur brillant el projecte polític impulsat per Teruel Existe comença a plantejar-se quina és millor manera per concórrer a les eleccions generals. Entre les possibilitats que estudien hi ha presentar-se a Madrid i Barcelona, segons informa El Periódico

Les dues grans capitals no responen a la imatge de l'Espanya buida que denuncia la plataforma, més aviat al contrari. Aleshores, per què apropar-se a aquestes dues ciutats amb el seu projecte? Doncs perquè en aquestes urbs hi ha un alt percentatge de migrants provinents de les zones rurals que pateixen el despoblament i la deixadesa institucional.

Les dades es posen a favor seu, ja que en el cas de la província de Barcelona hi ha un 8,5% de població que prové de les regions que conformen l'Espanya buida. El cas madrileny encara és més destacat, perquè concentren un 14.5% de la seva població que migrat des d'aquests indrets. 

Fonts de Teruel Existe confirmen a El Periódico que la bona rebuda que han trobat justament a Madrid els ha animat a fer el pas de plantejar-se aquesta possibilitat de cara al 2023. Per ara, però, segueixen fixant-se en els comicis a Andalusia i Castella i Lleó.

L'empatia a les ciutats 

"No cal estar passant gana per estar en contra de la gana al món", ha exposat les fonts de Teruel Existe. Defensen que des de les ciutats es pot empatitzar perfectament amb la causa del medi rural, sense viure les conseqüències de primera mà.

 Antonio Saz, el coordinador de la España Vaciada, ha defensat que a les ciutats també s'està experimentant un descens de la qualitat de vida fruit de les grans de persones a causa de la centralització, Saz assegura que també des de les metròpolis es busca "un model de país diferent". 

La millor opció per tenir grup propi 

"No venim a revolucionar res, sinó a posar damunt la taula un problema", va assegurar Tomás Guitarte, diputat de Teruel Existe, en una entrevista a RNE el dissabte. Però la plataforma España Vaciada, que arreplega una setantena d'associacions de nuclis despoblats, vol assegurar-se la millor posició per donar aquest cop sobre la taula. 

Guitarte va exposar que actualment estan estudiant quina seria la fórmula electoral més eficaç per aconseguir l'objectiu, "de mínims", de conformar un grup parlamentari propi. Entre les diverses fórmules que valoren hi ha, per exemple, concórrer als processos electorals següents a través d'una federació o coalició de diferents plataformes. 

"L'experiència ens demostra que és molt fàcil que aquests problemes caiguin en l'oblit, que la inèrcia de funcionament de l'Estat vagi per un altre camí i creiem que és imprescindible aquesta presència de l'España Vaciada perquè es corregeixi el model que estem seguint de desenvolupament al país", va defensar Guitarte reivindicant el seu projecte.

 

Imatge principal: Concentració de la plataforma Teruel Existe / Europa Press