El diputat al Parlament del grup PSC-Units Ramon Espadaler ha assegurat aquest dimarts que mantenir la candidatura de Puigdemont i proposar una presidència des de Bèlgica és "un element de menyspreu envers la institució i envers el Govern que hagi de treballar des de Catalunya".

Segons Espadaler, "la manera de liquidar el 155 i caminar cap a la normalitat, que serà un camí llarg i difícil, és la creació d'un Govern", per això ha instat de nou el president del Parlament, Roger Torrent, a iniciar una altra ronda de contactes amb els grups per proposar un altre diputat a la Generalitat.

"S'han posat noms sobre la taula que permeten exercir amb normalitat i que han anat circulant", com el de la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, encara que ha refusat suggerir cap alternativa a la sobirania, afegia el diputat.

Així mateix, ha rebutjat que el seu grup pugui donar suport a una hipotètica investidura del president del PP català, Xavier García Albiol, a fi d'activar els terminis per a unes noves eleccions, i ha criticat que la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, "no ha fet cap pas ni ha fet cap tipus de proposta, almenys formalment", per intentar-ho.

Diàleg i respecte a la llei

Espadaler ha considerat legítimes les reivindicacions independentistes però els ha instat a vehicular-les dins de la legalitat, i ha explicat que ell també s'ha sentit "agredit" per algunes decisions del Govern sobre Catalunya però que no per això aposta per trencar amb la resta d'Espanya.

Per això ha defensat l'acord d'Units per Avançar amb el PSC i no amb altres formacions: "No agafarem mai l'actitud hostil del PP i de Cs atacant la llengua" catalana, que creu fonamental per a la cohesió social.

"Cs de vegades està situat més a la dreta que el PP, i la veu de la Faes s'expressa més nítidament a través de Cs", ha afirmat qui va ser conseller d'Interior entre 2012 i 2015.

També ha retret al Govern de Mariano Rajoy que no doni mostres de voler dialogar amb l'independentisme per buscar una sortida a la situació política: "No tenim la sensació que hi hagi ningú, i ho diem amb amargor".