"Estem gestionant tota la qüestió econòmica, però no per això deixarem de fer política". Aquest és el missatge que ha volgut traslladar el secretari general d'Unió, Ramón Espadaler, després de la celebració del consell nacional democristià aquest dissabte, on s'ha avalat per unanimitat la sol·licitud de preconcurs de creditors, atesa la complicada situació financera que viu el partit. El deute acumulat per la formació democristiana, segons dades del Tribunal de Comptes, supera els 17 milions d'euros. L'òrgan ha avalat també l’informe de gestió del comitè de govern. 

Durant la reunió, també s'ha posat sobre la taula el calendari per organitzar internament la formació. Cal recordar que el passat mes de gener, Josep Antoni Duran i Lleida va presentar la dimissió com a president del comitè de govern del partit. Una renuncia que ha forçat als democristians a reorganitzar-se portes endins. En aquest sentit, a finals de març, el partit remetrà també a tota la militància la ponència d'estratègia política que començarà a recórrer territori per debatre "unes noves regles de joc". 

La següent cita dels democristians depèn en part de si es convoquen o no eleccions generals. Si no n'hi ha, l'11 de juny celebrarien un congrés per articular aquests canvis interns, i si hi ha comicis, la cita seria el 2 de juliol. Preguntat per si Unió tornaria a presentar-se a aquestes eleccions, Espadaler ho ha deixat en l'aire. "Si ens convoquen, ja decidirem què anirem a fer, jo no vull tancar la porta a presentar-nos o no", ha assegurat. Això, malgrat que abans del 27S i el 20D, el partit mantenia que es presentarien a totes les cites electorals.

L'1 d'octubre tindrà lloc un altre congrés, on s'aprovarà definitivament, després del debat al territori, la nova direcció que funcionarà sota les noves regles de joc. I per acabar, la darrera setmana de novembre, Unió celebraria una convenció, però, ja amb més caire programàtic perquè "'se'ns ha promès que el 2017 serà any electoral". En aquest sentit, Espadaler dóna per fet que el partit es presentarà segur a unes eleccions catalanes. "Ens preparem organitzativament de portes endins i ens preparem de missatge de portes en fora perquè tota aquesta gent que veu que així no es pot continuar, tinguin una alternativa política d'aquí 16 mesos", ha assegurat el secretari general.