El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, ha admès que durant anys l'Església ha guardat un "silenci còmplice" davant els casos de pederàstia en el si d'aquesta institució, que ha emmarcat en un context de "inacció de tota la societat espanyola" davant aquests delictes.

"És veritat que l'Església està obligada a un testimoniatge més coherent que ningú, però això no eximeix a la resta d'assumir la seva quota de responsabilitat en aquesta cultura comuna compartida de silenci", ha considerat Gil Tamayo en una entrevista amb Efe concedida una setmana abans de concloure el seu mandat.

Innacció també de la societat

El també portaveu dels bisbes espanyols ha considerat que la "inacció" de l'Església ha estat la mateixa que la de tota la societat espanyola. "Compartíem aquesta cultura i ara ens percatamos que ha estat un silenci còmplice".  "Ara hi ha una condemna justa de la societat, però hem conviscut fins a fa no gaire temps amb un desistiment social amb aquestes qüestions igual que s'ha conviscut, desgraciadament, amb la violència contra la dona", ha afegit.

Després de reconèixer la responsabilitat i el silenci de l'Església davant la pederàstia, Gil Tamayo ha asseverat que a Espanya existeix una campanya "intencionalizada" per desacreditar a aquesta institució i en la qual no es dubta, fins i tot, a instrumentalitzar a les víctimes i convertir el seu testimoniatge en un espectacle.

Contra la prescripció

En la seva opinió, s'està "criminalitzant" a l'Església mitjançant una campanya mediàtica i política amb l'objectiu de "desacreditar a una institució que pot aixecar la veu davant altres qüestions i interessa callar-la". 

Tampoc està d'acord amb que les penes o el càstig que imposa l'Església als pederastes siguin "lleus". "Les penes han estat més lleus per part de l'Estat, que les prescriu" i que deixa a les víctimes sense possibilitat de defensar-se, ha dit.

Per això, ha insistit en la necessitat de buscar "un remei compartit" i que tota la societat assumeixi la seva responsabilitat davant els casos de pederàstia. Uns casos que, ha explicat, encara no es poden quantificar però en els quals s'està treballant per "prevenir, guarir, reparar i castigar", amb la intenció clara de "acabar amb la pederàstia en les files" de l'Església.