Nova setmana de declaracions a la Ciutat de la Justícia dels policies espanyols que van carregar l'1-O.

Avui ha estat el torn de 4 escopeters de la policia espanyola que van actuar a l'escola Ramón Llull, on Roger Español va perdre la visió d'un ull a causa de l'impacte d'una pilota de goma disparada per la policia espanyola.

Davant el jutge, els agents ho han posat en dubte. Han arribat a dir, a preguntes del seu advocat, que podia haver estat una tanca. Cap d'ells s'ha reconegut en les imatges i cap, com era d'esperar, ha admès haver disparat directament a la cara d'Español.

Mai fins ara ningú havia posat en dubte que l'impacte i la lesió a Roger Español la provoqués una pilota de goma. Segons l'informe de balística dels Mossos d'Esquadra, es van disparar a una distància de 14'7 metres i directament, sense rebot. És el que avalen les imatges.

En la seva declaració, però, els agents de l'escamot que va actuar a la Ramon Llull han dit que van disparar des de 50 metres, provocant el rebot de la pilota a terra, i que ho van fer de la manera menys lesiva. O sigui, que van disparar des de 50 metres la bola verda (tot i que en la foto de l'escamot d'El Nacional es veu clarament que les pilotes eren vermelles), la que pica amb menys força, ho van fer amb reductors per provocar "menys lesivitat".

1-O referendum policia Nacional Ull pilota de goma - Sergi Alcazar

Els escopeters han negat haver disparat Roger Español i han explicat que van utilitzat els mitjans "de forma progressiva" seguint les ordres del cap de grup, un inspector que declara divendres.

Els quatre policies espanyols han explicat que van disparar perquè temiern per la seva seguretat física, perquè els tiraven paraigües i monedes, i han insinuat que el replegament després que els altres policies s'emportessin les urnes va ser un descontrol, deixant entreveure que els van deixar sols.

Ara mateix, l'escopeter que va disparar Español no està identificat. Està localitzat en les imatges, però falta aconseguir el seu TIP per poder-lo acusar formalment.

Les declaracions continuen dijous, amb més escopeters que van actuar a l'escola Ramon Llull.