Tots els escenaris estan oberts ara mateix a la política catalana. Quan aquest matí s'ha sabut que el secretari general del Parlament executava la decisió de la JEC i retirava l'escó al cap de l'executiu català, Quim Torra, des de la plaça Sant Jaume s'ha advertit que si president del Parlament, Roger Torrent, no frenava aquesta decisió es posaria en risc la legislatura i el Govern. Però la decisió s'ha consumat. Aquesta mateixa tarda. I el president, per primer cop, ha quedat exclòs de la votació.

Torra, que confiava poder mantenir l'acta fins que hi hagués una sentència ferma, no ha amagat el seu enuig per la resolució adoptada a la Cambra. La decisió última sobre què fer a partir d'ara està en mans del president, segons membres del grup i del Govern, tot i que les reunions d'uns i altres s'han succeït al llarg del dia.

La convocatòria d'eleccions és un dels escenaris possibles i, de fet, també des d'ERC s'assegura que aquesta és una de les alternatives que ha sobrevolat les converses que al llarg del dia d'avui han mantingut amb els seus socis de JxCat.

Un altre escenari possible que s'està valorant és la possibilitat d'una crisi de Govern, que passaria per treure ERC de l'executiu i seguir endavant amb els pressupostos elaborats pel vicepresident Pere Aragonès.

Això provocaria la paradoxa que un executiu de JxCat hagués de defensar els comptes que els republicans han situat com a bandera de la seva gestió de Govern. Però també els comuns es veurien debatent-se entre uns comptes que han pactat amb ERC defensats per un govern de JxCat.

En qualsevol cas, segons les fonts consultades, també l'objectiu en aquest cas seria aconseguir l'aprovació dels pressupostos al Parlament i convocar eleccions un cop garantida l'aprovació dels comptes, prorrogats des del 2017.

Cap peça però no es mourà abans de dimecres perquè demà el protagonisme al Parlament ha de ser dels presos que compareixeran a la comissió del 155, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Quim Forn. No es prendrà cap decisió fins que no s'hagi superat aquesta cita. I, també hi ha qui no descarta que un cop s'esbravi la intensitat del pols viscut aquest dilluns al Parlament, l'opció sigui seguir endavant com fins ara i evitar una convocatòria electoral que ara mateix agafa tothom a contrapèl.