Arran de la pandèmia de la Covid-19, el Govern s'ha plantejat dos possibles escenaris en els quals es podrien ajornar les eleccions que es preveu que se celebrin el pròxim 14 de febrer, segons ha avançat TV3. 

El primer cas és que la situació per la pandèmia fos tan extrema que s'hagués de plantejar un confinament total de la població. Un altre escenari que propiciaria l'endarreriment dels comicis seria que hi hagués una restricció absoluta d'activitats socials. En aquest context, seria un escenari de desescalada amb un ampli ventall d'activitats tancades com els bars, restaurants, teatres i cinemes, mentre que altres sectors tindrien un aforament per sota del 50%. 

Altres escenaris

Pel que fa a la resta d'escenaris, que arriben fins als set, es planteja que pugui votar tot el cens, però amb mesures de protecció que variarien segons la situació epidemiològica. Així doncs, s'implementarien limitacions estrictes en els locals electorals que s'implementarien d'acord a l'afectació de cada territori. També, es contemplen mesures extraordinàries, generalitzades i limitacions estrictes en tots els actes de campanya electoral. 

Una de les mesures que es valora és dividir la jornada electoral en tres franges horàries. En aquest sentit, en la primera votarien els col·lectius de risc. Les persones que no formin part de cap grup vulnerable o en quarantena podrien acudir a les urnes durant, pràcticament, tota la jornada. Finalment, a última hora, ho farien els contagiats, contractes estrets i sospitosos, amb un permís i amb el material de protecció corresponent per als membres de la mesa.

El Govern també ha valorat l'opció que hi hagi una vacuna alhora que es visqui una normalitat sanitària, en aquest cas no s'establiria cap mena de limitació ni protocol. 

A més, també es preveu realitzar una primera avaluació de com evoluciona la pandèmia el dia 15 de gener, que s'anirà revisant cada set dies. 

L'Executiu ha remès als parlamentaris els documents on s'exposen cada una de les línies a seguir segons la situació epidemiològica amb la finalitat que es pugui discutir demà en una cimera de partits al Parlament. També, proposa crear una mesa de partits, en la qual s'informarà sobre el context sanitari que es viu en cada moment i com aquest afecta els preparatius dels comicis.