Un veritable escàndol s'ha vist en l'informatiu de TVE, quan la presentadora Ana Blanco informava sobre la sortida dels 9 presos polítics de la presó. En el mateix moment que els presos sortien en pantalla pel so s'han escoltat càntics de seguidors de la selecció espanyola de futbol que cridaven "Viva España". El telediario ha començat informant de la selecció espanyola i el partit que avui disputarà a l'Eurocopa, i quan ha passat al tema dels presos polítics catalans ha mantingut el mateix so.

La situació esperpèntica, en un moment polític molt delicat, ha tingut una àmplia reacció a la xarxa.

"Els 9 presos del procés ja estan en llibertat", ha dit la presentadora després del desgavell en l'informatiu.

Els presos polítics de Lledoners han sortit reafirmant-se en el seu compromís amb la independència i la seva lluita per l'amnistia. La mesura de gràcia del govern espanyol, condicionada a no delinquir, i la seva posada en llibertat genera un sentiment contradictori que els set presos de Lledoners han volgut aclarir davant el centenar de persones que els han volgut veure sortir de la presó. De fet, en el moment de la sortida s'ha pogut sentir algun xiulet ràpidament tapat per crits d'"independència".

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha encetat un torn de parlaments en què tots han coincidit a donar les gràcies als grups de suport i a la força de la ciutadania.

Les primeres paraules, però, han estat un record per als exiliats Carles Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i "per a tots aquells i aquelles que avui estan patint més durament la repressió", ha dit Cuixart des de l'escenari muntat amb motiu de la seva sortida.

Avui no ens han fet callar

"Avui no és un dia de renúncia, és un dia que ens reafirmem, que seguim lluitant, per no deixar ningú enrere", ha proclamat el president d'Òmnium Cultural durant un discurs abrandat i aclamat per tots els assistents. "La repressió no ens ha vençut i no ens vencerà. No existeix l'indult que farà callar el poble de Catalunya. Avui no ens han fet callar, avui hem sortit a donar la cara i no callarem mai", ha replicat Cuixart.

Mentrestant, la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial ha sortit en tromba contra el Consell d'Europa amb un comunicat aprovat per unanimitat. El CGPJ “deplora” l’informe del Consell, tant per la valoració que fa dels presos polítics com per la petició de retirada de les euroordres contra els dirigents exiliats.

El document consta de quatre punts, però només n’hi ha un de “positiu”. És el primer, on la judicatura sosté que “l’Assemblea reconeix que Espanya és una democràcia viva, amb una cultura de debat públic lliure i obert i on la simple expressió d’opinions independentistes no és motiu de persecució penal”. També afirma que s’assenyala que “l’Assemblea respecta plenament l’ordre constitucional d’Espanya”. A partir d’aquí, comencen els retrets al Consell d’Europa.

Per altra banda, la judicatura espanyola “deplora” les “recomanacions dirigides als jutges espanyols” perquè deixin sense efectes els procediments penals d’extradició contra els dirigents independentistes que es troben a l’estranger. Amb l’aprovació d’aquests enunciats, conclou el CGPJ, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa “obvia els principis de legalitat, separació de poders, independència judicial i igualtat en l’aplicació de la llei”.