Podemos ha certificat aquest dilluns que el 8-M d’enguany tornarà a ser tens. Ha estat Alejandra Jacinto, portaveu del partit, qui ha acusat el PSOE de “traïció al feminisme” per provocar que aquest dimarts el Congrés hagi de votar la presa en consideració de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’. Si res no fa canviar tots els pronòstics, Podemos hi votarà en contra, i es posarà la primera pedra a la modificació de la llei estrella d’Irene Montero gràcies als vots del PP i fins i tot de Vox. “Serà la votació de la vergonya”, ha assenyalat la portaveu de Podemos en roda de premsa.

Tot i deixar ben clar que la coalició entre els dos socis de govern no està en risc, Jacinto ha tirat més llenya al foc quan només queden 48 hores per la jornada sagrada del feminisme: el 8 de març. Enguany, la data torna a estar marcada per desavinences entre PSOE i Podemos, però sobretot pel soci majoritari del govern espanyol. La formació de Pedro Sánchez es veurà obligada a votar la presa en consideració de la reforma del ‘sí és sí’, en la vigília del 8-M. I el cas és que el PP ja ha anunciat que hi votarà a favor. 

Podemos, que el passat divendres ja va avançar que la seva formació votarà en contra de la reforma aquest dimarts, ha assegurat que modificar la llei del Ministeri d’Igualtat suposa un “retrocés”. De fet, el partit ha expressat en diverses ocasions que la voluntat del PSOE és “tornar al Codi Penal de la Manada”. Tot i que els socialistes reiteren que no pretenen tocar el consentiment del cor de la llei, Podemos no ho veu així. El partit ha instat en diverses ocasions als socialistes a arribar a un pacte amb el Ministeri liderat per Irene Montero, i que ambdues parts presentin una proposta de reforma conjunta.

 

A més, la cosa no acaba aquí. Ha esclatat un cas de corrupció dins del PSOE, i no podia aparèixer en un moment pitjor. La presumpta trama corrupta del ‘Mediador’ i el ‘Tito Berni’ està farcida de nits d’hotel on s’hi celebraven orgies amb prostitutes i cocaïna; uns elements que fan trontollar el discurs abolicionista de la prostitució que defensa el PSOE.

No obstant això, el PSOE ha sortit aquest dilluns a defensar la seva trajectòria feminista, i ha assegurat que el 8-M sortirà al carrer a manifestar-se. Així mateix, i sense esquivar haver-se de pronunciar sobre el cas ‘Mediador’, ha posat en valor la rapidesa amb què el partit va expulsar el diputat Juan Bernardo Fuentes del Congrés i li va retirar el carnet socialista. D’aquesta manera, la portaveu del partit i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha acusat el PP de no actuar amb la mateixa celeritat quan a Génova apareixen casos de corrupció. “A dia d’avui el senyor Fernández Díaz continua sense ser expulsat del PP”, ha dit.