Els tentacles de l'extrema dreta i de l'anomenada dreta alternativa (anomenat alt-right en anglès) s'expandeixen per tot el món. En una xarxa, que interrelaciona diversos moviments polítics dins de la dreta que passa de llibertaris fins a ultraconservadors, es mantenen en contacte líders, partits, think tanks i gurus a través de fòrums i conferències per tot el globus. Un dels més importants és la Conferència d'Acció Política Conservadora (CPAC, per les seves sigles en anglès), el qual té lloc als Estats Units, però aplega líders de l'extrema dreta d'arreu del món. Aquest any precisament debutarà el líder de Vox, Santiago Abascal, qui havia assistit anteriorment, però enguany intervindrà a la conferència

Aquest 21 de febrer es dona el tret de sortida a la CPAC, el festival més gran de l'extrema dreta i l'alt-right dins i fora dels Estats Units. La conferència barreja espectacle i festa i compta amb una llista de convidats de les forces d'extrema dreta de tots colors. Des dels llibertaris llatinoamericans autoritaristes com Javier Milei i Nayib Bukele, fins a l'extrema dreta conservadora i més tradicional com el mateix Abascal. Tot plegat acollit en el cor i el motor del nou auge de l'extrema dreta: els Estats Units. 

S'espera que la conferència sigui un lloc on teixir aliances internacionals i un gran bany de masses per a un vell conegut de tot aquest moviment: Donald Trump. La campanya de l'expresident estatunidenc per tornar a la casa blanca marcarà clarament aquest esdeveniment. En aquest context, està planejat que Santiago Abascal pugi a un escenari el divendres i participi de primera mà en la CPAC. No estarà sol, ja que compartirà el focus amb el nou president argentí, amb qui ja ha mostrat molt bona sintonia, segons informa El Independiente. Es desconeix la manera d'intervenció que farà Abascal, però tenint en compte la nova desfeta electoral a Galícia i les eleccions europees a l'horitzó és possible que recorri a aquest espai com un impuls per aquests darrers comicis. 

Una llista de convidats amb moltes cares conegudes 

La CPAC és un aparador pels líders de l'extrema dreta de tot el món, ja que als assistents se'ls uneixen centenars de periodistes i mitjans que volen prendre el pols a l'evolució de l'extrema dreta. A tot això cal sumar-li la participació de think tanks o gurus de l'extrema dreta i l'alt-right com, Steve Bannon. En altres paraules és un joc d'interès per tota mena de líders d'extrema dreta per deixar-se veure i teixir xarxes.

Tanmateix, aquest any destaca especialment la presència llatinoamericana, sent Bukele i Milei alguns dels grans protagonistes. Mentrestant, la presència de l'extrema dreta europea queda en un segon pla, sent Abascal el perfil més destacat per ara. En canvi, la CPAC, a priori, no està en l'agenda d'altres dirigents d'extrema dreta europeus com Giorgia Meloni o Viktor Orbán

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!