Com és tradició per Nadal, l'independentisme ha tornat fins al cementiri de Montjuïc per retre homenatge al 122è president de la Generalitat, Francesc Macià, en el 87è aniversari de la seva mort. Les formacions independentistes que han acudit a l'acte han contraposat els valors de Macià amb el "compromís amb la repressió" expressat ahir per Felip VI en el seu discurs de Nadal.

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha enaltit la figura de Macià, assegurant que encara avui "és un referent dels valors republicans i la lluita per la llibertat del país i la igualtat d'oportunitats". "Ho va fer com a parlamentari, com a president i també des de l'exili", ha recordat Aragonès.

El vicepresident també ha citat l'històric president quan va dir que "no es venç un poble si no es vença la seva voluntat". "A Catalunya no ens venceran, no venceran la voluntat del poble d'exercir la democràcia i l'autodeterminació", ha dit i ha afegit que avui això significa defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i una amnistia per als represaliats del procés.

torra aragones budo homenatge macia - govern

El president Torra, acompanyat del vicepresident Aragonès i la consellera Budó, ret homenatge a Macià / Foto: Govern

També ha parlat en l'homenatge el president Quim Torra, inhabilitat pel Tribunal Suprem, qui ha assegurat que després d'escoltar el discurs del Rei encara es fa més evident els dos camins viables que hi ha a Catalunya: "O monarquia espanyola o república catalana". Torra ha recordat que Macià sempre va defensar que la llibertat nacional anava lligada a la "llibertat social". "En aquesta pandèmia ens n'hem adonat de fins a quin punt això és necessari", ha conclòs.

La número dos d'ERC el 14-F, Laura Vilagrà, ha enviat un record per als presos polítics i ha denunciat que "la repressió no s'atura per Nadal". Vilagrà ha volgut contraposar "la figura de Macià a les paraules de Felip". "Macià significa diàleg i negociació, el discurs del Rei continua el seu compromís amb la repressió", ha carregat. 

La republicana ha assegurat que, per aquest motiu, "Catalunya cada dia és més republicana" i ha fet una crida a "tots aquells que vulguin construir una república sense corrupció, socialment justa i democràticament pròspera" a donar suport al seu partit.

La candidata de JxCat a la presidència, Laura Borràs, ha reconegut que el discurs del Rei ja no sorprèn des del 3-O. Tanmateix, ha criticat que "va tornar a ser buit de contingut" i ha lamentat que no esmentés el seu pare, l'emèrit Joan Carles I. Felip VI "i la monarquia és còmplice" de les irregularitats de Joan Carles en no referir-s'hi.

josep costa roger torrent homenatge macia - acn

Una delegació del Parlament, amb el president Torrent i el vicepresident Costa al capdavant, reten homenatge a Macià / Foto: ACN

En representació del Parlament, el president Roger Torrent també ha contraposat la figura de Macià amb la del Rei i ha carregat contra el discurs d'aquest últim. Segons Torrent, el monarca "no pot donar lliçons perquè ha perdut tota autoritat moral". "Sentir-lo parlar de principis ètics posa de manifest la profunda decadència del règim del 78. Un règim que volem superar", ha conclòs.

PDeCAT, Demòcrates i PNC

Per la seva banda, el líder i candidat de Demòcrates pel 14-F, Antoni Castellà, ha recordat que el mandat del referèndum de l'1-O no és interpretable i ha fet una crida a complir-lo. "L'estratègia d'esperar una negociació amb l'Estat ha fracassat. Hem estat tres anys esperant i hem vist que com més abaixàvem el cap més augmentava la repressió".

La candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha qualificat el discurs del monarca espanyol de "cínic" i ha comentat que "la falta d'empatia d'aquesta institució" provoca "desafecció" per part de la ciutadania cap a la institució. "Som aquí per la prosperitat i la justícia a la qual feia referència Macià", ha afegit.

La secretària general del PNC, Marta Pascal, també ha acudit a l'homenatge i ha exigit una rectificació de Felip VI amb Catalunya, no només pel que "ha passat fins ara" sinó per la seva "insensibilitat" i "poca empatia". També ha retret al PDeCat que hagi fet bona la dita de "tornar a casa per Nadal" amb Germà Gordó: "Aquells que no volen que canviï res, es retroben de nou". "Des del PNC volem que les coses canviïn, hem vingut a canviar-ho tot. Volem ser alternativa, esperança, confiança i futur per aquesta Catalunya que mereix molt més", ha conclòs.

ANC i Òmnium

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida a "recuperar la iniciativa" el 2021 per tal que l'independentisme deixi d'estar "a la defensiva". Després de l'ofrena floral ha proposat "aconseguir petites victòries" que encaminin el sobiranisme "a la victòria final". 

Per part d'Òmnium ha parlat el seu vicepresident, Marcel Mauri, qui ha reivindicat el "catalanisme popular" de Macià "que va arribar a tota la societat". Mauri, que ha lamentat que aquest sigui el quart Nadal amb presos polítics, s'ha mostrat orgullós que l'entitat cultural sumi 60 anys "fidel al llegat de Macià", que ara passa, ha dit, per l'amnistia i l'autodeterminació.