El secretari polític de Podemos, Íñigo Errejón, ha afirmat que si el Govern es nega a pactar la celebració d'un referèndum d'independència amb la Generalitat, a ell li semblarà "legítim" que el Govern el convoqui pel seu compte, però en aquest cas serà una "consulta ciutadana" que no tindrà "efectes jurídics". En una entrevista a Telecinco, s'ha declarat partidari d'un referèndum acordat per definir l'encaix de Catalunya a Espanya, però "per a això hi hauria d'haver algú a l'altre costat, és a dir en el Govern espanyol, amb voluntat de pactar alguna cosa."

"Com no n'hi ha, entenc que és possible que n'acabin convocant una que no tindrà efectes jurídics, que serà una consulta ciutadana, i em sembla legítim que ho facin", ha afegit. D'aquesta manera, ha donat per fet que seria una consulta celebrada només a Catalunya. "Jo sóc espanyol, sóc madrileny, per tant jo no voto. I a més sóc del Reial Madrid, no se m'ocorren més coses que em desqualifiquin per votar", ha fet broma, quan se li ha preguntat què votaria ell en una consulta.

Errejón ha explicat que la postura "unànime" a Podemos és que "l'única solució per a la relació democràtica" entre Catalunya i la resta d'Espanya és "que els catalans votin". No obstant això, ha assegurat que aquesta no va ser la causa que es frustrés la possibilitat d'un govern amb el PSOE després de les eleccions del 20D.

Segons el seu parer, la causa principal va anar que el llavors líder del PSOE, Pedro Sánchez "no es va atrevir", i que així ho ha confessat ell a posteriori, encara que durant la segona campanya electoral donés la culpa a la "qüestió catalana".