L'exeurodiputat català Ernest Maragall ha exigit al president Puigdemont i al vicepresident Junqueras, que assumeixin la independència a través d'una declaració. "Rendició o repressió", ha assegurat l'exconseller d'Ensenyament, que ha advertit també que és "l'hora d'assumir el risc de la llibertat".

Unes hores més tard, el mateix vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat estar amb sintonia amb l'exeurodiputat. "Totalment d'acord", ha exposat la mà dreta de Puigdemont a Twitter.

De fet, després Junqueras ha lamentat que els socialistes espanyols donin suport a l'aplicació de l'article 155. A través del seu compte de Twitter, ha preguntat a Pedro Sánchez "de veritat el PSOE ha pactat amb el PP l'aplicació immediata del 155 com a resposta a l'oferta de diàleg del Govern?". Junqueras ha alertat que els socialistes ho volen "rematar suspenent l'autogovern i deixant les institucions catalanes a les mans del PP" a canvi d'una millor representació regional al Senat. 

Maragall, germà de l'expresident de la Generalitat, va ser diputat d'ERC al Parlament europeu fins aquest passat mes de gener. Forma part de Moviment d'Esquerres (MES), plataforma on han confluït els sobiranistes que havien militat al PSC, des de l'any 2014.