El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat els consellers del seu Govern a una reunió extraordinària del Consell Executiu. La reunió està motivada pel xoc que es va registrar ahir amb els socis de Junts al debat de política general al Parlament després que el portaveu de Junts, Albert Batet, va emplaçar Aragonès a complir els punts pendents de l'acord de Govern o sotmetre's a una qüestió de confiança. El president no va amagar l'enuig que va provocar a les files d'Esquerra la intervenció de Batet. En la seva darrera intervenció va emplaçar Junts a decidir amb celeritat si surt o no del Govern i va advertir-los que, com a president, també pendria les seves decisions.

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | DIRECTE

En aquest context, a primera hora d'avui Aragonès ha anul·lat la seva agenda per analitzar la situació i al migdia ha comunicat als consellers que els convoca per a una reunió a les 17 hores amb l'objectiu de compartir els esdeveniments registrats durant el debat de política general. L'objectiu de la reunió, segons fonts d'Esquerra, és conèixer el parer dels consellers. Amb tot, aquestes fonts admeten que ara mateix totes les opcions estan obertes. Des de l'executiu s'insisteix en la necessitat que Junts doni una resposta clara sobre la seva continuïtat al Govern i se subratlla la necessitat de garantir el respecte institucional i que els membres del Govern es dediquin al cent per cent a abordar la situació econòmica, social i per resoldre el conflicte polític.

Trencament de l'acord

Els rumors sobre el trencament de l'acord de Govern es van disparar des del mateix moment en què Batet va acabar la seva intervenció i s'han accelerat al llarg de tot el matí. Després que Aragonès ha comunicat que anul·lava tota la seva agenda també la consellera de Presidència, Laura Vilagrà i el vicepresident, Jordi Puigneró, han suspès els actes que tenien previstos.

Des de Junts s'ha volgut treure ferro a la situació subratllant aquest matí els efectes positius que la qüestió de confiança va representar el 2016 per al Govern de Carles Puigdemont, i han insistit que no havien plantejat un ultimàtum al president. Això, però, no ha frenat el malestar entre els republicans.

Aquesta situació es produeix després que les darreres setmanes hi ha hagut un intens debat a les files de Junts entre els partidaris d'abadonar el Govern i les veus que s'hi posicionen en contra d'aquesta sortida.

Junts basa les seves exigències als socis a l'incompliment de tres dels punts de l'acord de legislatura relatius a la direcció estratègica del procés, la taula de diàleg i la coordinació a Madrid.

Batet va exigir ahir una resposta a Aragonès sobre aquestes qüestions i el president es va comprometre a abordar els tres punts, tot i plantejar algunes puntualitzacions. Amb tot, el president de Junts a la darrera rèplica va advertir el president que si no complia amb aquests compromisos s'hauria de sotmetre a una qüestió de confiança.