"Més que un mediador o un relator, el que necessita la taula de negociació són garanties de compliment". Així ho defensen des d'ERC, després que el president Carles Puigdemont hagi defensat que la figura del relator és imprescindible amb l'"aixecador de camises Sánchez" i que la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, també ho hagi defensat des del Govern.

Fonts dels republicans asseguren que la taula "ha de tenir mecanismes propis que donin aquestes garanties" i recorden que en la primera trobada "les dues parts van acordar que aquesta qüestió s’abordaria a la propera reunió".

De fet, les mateixes fonts asseguren que la taula inclourà "diferents mecanismes" que "permetran comprovar o denunciar que allò que s'acorda s'acabi complint", i consideren que un relator podria ser "un d'aquests mecanismes, però no l'únic". En aquest sentit, demanen deixar el debat per la propera reunió, on ja s'havia acordat que s'abordaria el tema, i no entrar en més discussió.

Amb tot, també recorden que l'acord al que arribi la taula ha de ser sotmès a "votació pel poble de Catalunya" i que "no hi ha millor garantia que l’aval dels ciutadans". "Sabem perfectament qui és el PSOE i el llarg llistat d’incompliments del govern espanyol, sabem davant de qui som", conclouen des de la direcció del partit.