El trencament dels acords entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i Bildu al ple per a la pròrroga de l'estat d'alarma és l'evidència, a parer del president a l'exili, Carles Puigdemont, que és "imprescindible" la figura d'un relator per arribar a bon port en una taula de diàleg sobre el conflicte de Catalunya. "De debò algú creu que ens hem de tornar a asseure sense més garanties en una taula de diàleg amb un aixecador de camises professional com ha quedat vist davant de tot el món?", s'ha preguntat.

 

En una trobada telemàtica amb periodistes dels tres eurodiputats de JxCat, Puigdemont ha assegurat que el president espanyol i el seu govern "han perdut molt del poc crèdit que ja tenien" i ha recordat l'escepticisme que el seu grup va expressar davant les possibilitats d'aquest diàleg. "Amb nosaltres sempre ha tingut una actitud d'engany", ha retret. Segons Puigdemont, "no té cap sentit" un diàleg amb Sánchez sense les garanties d'un mediador. 

"Cal que el govern espanyol faci una reflexió, que restitueixi el crèdit perdut com a interlocutor fiable abans de poder dir que reprenem les coses allà on les havíem deixat perquè n'han passat moltes", ha advertit.

Eleccions

En relació amb la convocatòria de les eleccions catalanes, Puigdemont ha recordat que és prerrogativa del president de la Generalitat i que serà aquest qui decidirà "escoltant el seu govern". "Però també és cert que avui a Catalunya la preocupació no és la data de les eleccions. Això pot interessar en alguns quarters generals d'alguns partits polítics", ha reblat després que la convocatòria dels comicis hagi estat reclamada per l'oposició però també pels socis d'ERC.

Sobre el risc que sigui el Suprem qui decideixi el calendari electoral, ha recordat que la legislatura la va decidir el Suprem i va ser aquest Tribunal qui va impedir que fos ell, Jordi Sànchez o Jordi Turull el president i que per aquesta raó va acabar sent investit Torra.

"Portem ja dos anys i mig que la política catalana està interferida i ens en volem alliberar", ha assegurat. De fet, segons Puigdemont, la manera d'alliberar-ho és mantenir l'agenda política que de manera sobirana consideri el president de Catalunya.

Puigdemont no s'ha volgut pronunciar sobre la candidatura de JxCat al Parlament i ha assegurat que "no hi ha cap candidatura en marxa" en el seu espai polític i, a més, "aquest debat no està obert". En allò que sí que ha insistit és en la necessitat de "superar la lògica estricta dels partits" i arribar entre tots -"i això demanarà molta generositat de molta gent, començant per mi mateix", ha assegurat- a una proposta "que vagi més enllà del que decideixi l'executiva nacional de determinat partit".